• 0

Ova valuta je najviše rasla u odnosu na dolar u 2020: "Zeleni novac" nema svetlu budućnost

Pretekli su ga švedska kruna, evro, australijski dolar, kineski juan, pa čak i britanska funta koja je u jednom momentu značajno oslabila zbog Bregzita...

  • 0
dolar Foto: Unsplash

Na početku ove godine tome se verovatno niko nije nadao, ali američka valuta slabi iz dana u dan. To slabljenje, međutim, odgovara američkim izvoznicima jer ih čini konkurentnijima, a sirovine postaju pristupačnije stranim kupcima.

Globalni investitori kažu da će se pad dolara nastaviti u 2021, te da će podstaći rast vrednosti čitavog niza finansijske imovine: od američkih deonica, pa do industrijskih metala.

Rekordno niske kamatne stope u SAD, ogroman paket novčane pomoći privredi, zatim rastući apetit ulagača prema rizičnim imovinama (zlato, srebro, bitkoin...) - samo su neki od katalizatora koji su doprineli slabljenju "zelenog novca" prema korpi vodećih valuta, i to za 6 odsto u 2020. godini.

Američki dolar je na putu da doživi najveći pad od 2017. godine. Rojtersova anketa pokazuje da će dolar nastaviti da gubi na vrednosti barem do kraja juna naredne godine.

Veruje se i da je sve "namešteno za nastavak slabljenja dolara". To tvrdi Majkl Purvs, direktor kompanije "Tallbacken Capital Advisors".

Ako je dolar slab, kompanije iz SAD ostvaruju veću zaradu prilikom promene valute u dolar. "Bank of America Global Research" procenjuje da se 10% pada vrednosti dolara oslikava u 3-postotnom rastu prihoda kompanija iz indeksa S&P 500. Toj korpi pripada 500 najuspešnijih firmi iz SAD.

Džeroen Bloklend, iz investicionog društva "Robeco", kaže da je "pad dolara dvostruki podsticaj za sirovine, ne samo zato što se većina njih kupuje u dolarima, već i zato što se periodi njegovog slabljenja poklapaju s periodima snažnijeg globalnog ekonomskog rasta".

Ako pogledamo ostale dominantne valute na svetu, onda možemo da zaključimo da je prema dolaru, u 2020. godini, najviše rasla švedska kruna - i to za 13,1 odsto.

Iza je švajcarski franak sa 9,5 odsto rasta u odnosu na dolar, sledi evro za 9,2%, australijski dolar sa 8,4%, kineski juan sa 6,5 odsto, potom novozelandski dolar sa 5,8 procenata.

Četiri poslednje valute koje su dominirale u odnosu na USD u ovoj godini su japanski jen (rast od 5,1%), norveška kruna (2,1%), britanska funta (1,8%) i kanadski dolar (1,5%).

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>