• 1

Vrtoglavi krah akcija Alibabe: Ovoliki dnevni pad kompanija nije zabeležila nikada do sada

U fokusu istrage je takozvana praksa "uzmi ili ostavi"

  • 1
Jack Ma, Džek Ma, Alibaba Foto: Tanjug/AP

Kineski gigant u segmentu internet trgovine Alibaba zabeležio je drastičan pad akcija koje se sada nalaze na nivou od pre šest meseci i sve zbog istrage koja je pokrenuta zbog sumnji da je na tržištu pokazala određene monopolističke aktivnosti. 

Akcije Alibabe pale su za 13 odsto, na 220 dolara, što je najniža vrednost od početka jula ove godine. Ovo je, ujedno, i najveći pad tokom jednog dana zabeležen od kako je kompanija izašla na berzu.

Kineska državna uprava za regulaciju tržišta (SAMR) saopštila je juče da pokreće istragu protiv kompanije zbog sumnji na monopol.

Kineski tržišni regulatori su već ranije upozoravali Alibabu da prekine s praksom kojom primorava trgovce da potpisuju ekskluzivne ugovore koji ih sprečavaju da nude proizvode na konkurentskim platformama, prenosi britanski javni servis BBC.

U fokusu istrage je, kako se navodi, takozvana praksa "uzmi ili ostavi".

Finansijski regulatori će se narednih dana takođe sastati sa rukovodstvom Ant grupe, Alibabinim finansijskim tehnološkim ogrankom koji se ranije zvao Alipej, s kojima će razgovarati o njenim kreditnim poslovima.

Alibaba kompanija logo Alibaba, Foto: Tanjug/AP

Kineski tehnološki giganti poput Alibabe i Tencenta su pod pojačanim nadzorom države koju zabrinjava njihova ekspanzija i sve veća moć kada je u pitanju pozicija na tržištu, dodaje BBC

Prošlog meseca, Ant grupa je bila prisiljena da obustavi planiranu Iniciajlnu javnu ponudu (IPO) koja je trebalo da bude najveća na svetu.

Regulatori su odluku o blokiranju IPO-a doneli samo nekoliko dana pre debitovanja Ant grupe na berzi, izrazivši zabrinutost zbog njenih usluga mikro kreditiranja.

Video: Oborio Ginisov rekord: Ovaj prsten na sebi ima preko 12 000 dijamanata a teži čak 165 grama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>