• 2

Zašto je odloženo uvođenje platnih razreda i kada dobijamo novi sistem plata?

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave radi i na pravljenju kataloga radnih mesta

  • 2
Novac, dinari, evri, gomila novca Foto: Shutterstock

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je danas da je uvođenje platnih razreda, koje je bilo planirano za januar 2021. godine, odloženo za januar 2022. godine, zbog nedovoljno sredstava u budžetu zbog korone.

Ona dalje navodi da su za uvođenje platnih razreda potrebni: politička volja koje, kako kaže, ima već nekoliko godina unazad, kao i sredstva u budžetu kojih trenutno - nema.

- Novca u budžetu nema trenutno zbog korone i zbog toga ne možemo da planiramo uvođenje platnih razreda. Zato ćemo ovih godinu dana da iskoristimo da intenzivno popravljamo neke nedostatke u zakonu i za donošenje novih podzakonskih akata - rekla je Obradovićeva.

Ističe da se na uvođenju platnih razreda radi već nekoliko godina unazad i da Ministarstvo radi na pravljenju dokumenata, kao što je katalog radnih mesta gde je popisano koja radna mesta postoje u Srbiji, njihov opis i koeficijent koji nose.

Naime, Skupština Srbije usvojila je juče set zakona iz oblasti radnog prava i zarada, kojim se, između ostalog, odlaže novi sistem plata u javnom sektoru za 1. januar 2022. godine. Pre donošenja tih zakona, uvođenje platnih razreda bilo je planirano za 1. januar 2021. godine.

Video: Čadež: Očuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alek

    25. decembar 2020 | 11:52

    Šta da rade zaposleni u pravosuđu koji su još od 2005. godine razvrstani po školskoj spremi i radnim mestima u platne razrede, ocenjivani i napredovali poslednih petnest godina? Hoće li nas sada opet vratiti, nakon 15, 20 i čak i 35 godina staža, u zvanje mlađeg referenta?

  • 😂😂😂

    25. decembar 2020 | 12:15

    Taj film nećemo gledati.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>