• 11

Napravljen prvi korak ka reformi Srbijagasa: Evo kako je prošao sastanak Radne grupe i Bajatovića

Cilj reforme su bolji uslovi snabdevanja gasa i jeftiniji gas za građane

  • 11
Dušan Bajatović Foto: Tanjug/Kabinet podpredsednice Vlade, Ministarstvo rudarstva i energetike/Zoran Petrović

U Vladi Srbije danas je održan prvi sastanak Radne gupe resornog ministarstva i direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića.

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike, Jovanka Atanacković, kaže da je cilj reforme da gasna industrija postane moćna, velika i jaka i da dovede do bolje, ali i jeftinije usluge za građane. Dodaje da je taj sastanak bio uvod u realizaciju aktivnosti i zaključaka vlade.

Navela je da je cilj da preduzeća koja se bave gasnom industrijom, Srbijagas, Transportgas i Distribucijagas, najpre da funkcionišu u skladu sa Zakonom o energetici i drugim propisima, da imaju licence u skladu sa zakonom i da rade taj posao kao delatnost od opšteg interesa što je, naglašava, najvažnije za građane.

- Cilj je da gasna industrija mora da krene napred, ne može više da stoji u delu gde nema licenci, gde obavljaju delatnost neka društva koja nisu sertifikovana - rekla je Atanackovićeva.

To je, napominje, obaveza ne samo po zakonima Srbije, nego i obaveza prema Energetskoj zajednici zbog čega je, kaže, Srbija pretprela u poslednje vreme i određene postupke pred Energetskom zajednicom.

- To više nije stanje koje treba da se toleriše. Potpredsednica vlade, Zorana Mihajlović, i njen tim rade na tome da se ovo sprovede, da gasna induistrija postane moćna, velika jaka i da sve ono što radimo dovede do bolje, ali i jeftinije usluge za građane - kaže Jovanka Atanacković.

Smatra da će se kroz sve vrlo jasne reforme koje će proći Srbijagas, Transportgas i Distribucijagas, postići cilj, a to su bolji uslovi snabdevanja gasa i jeftiniji gas za građane.

Dušan Bajatović Dušan Bajatović, Foto: Marko Jovanović

- Ono što je važno i što je poruka sa sastanka za sve je da niko ne može tome da se protivi, niko ne može da spreči sprovođenje odluka vlada i niko neće stati tome na put - navela je i naglasila da odluke vlade moraju da se poštuju.

Kaže da će na sledeći sastanak direktor Srbijagasa i ostalih preduzeća iz sektora doći sa svojim saradnicima i da će biti formirana radna grupa Vlade koja će pratiti realizaciju planiranih aktivnosti.

- Verujemo da će sve to biti sprovedeno. To je naš zadatak, naša obaveza kao ministarstva koje treba da vodi računa o energetici. Krajnje je vreme da se energetska bezbednost, i kada je u pitanju gas, sprovode na način koji će biti mnogo bolji za naše građane - zaključila je Atanackovićeva.

Pomoćnik ministarke energetike zadužen za naftu i gas, Saša Stojanović, kaže da je za njega bilo iznenađenje da je Bajatović na današnji sastanak došao bez svojih saradnika, ali je, dodaje, imao opravdanje da se trenutno nalaze u fazi realizacije i puštanja u rad Balkanskog toka.

- To jeste veliki posao, imaju dosta aktivnosti koje su vezane za razgovore i pregovore sa bankama. U tom smislu se na neki način nije izvinio, ali je objasnio zašto nije bilo mogućnnosti da dođe sa saradnicima - kaže Stojanović. Navodi i da je na današnjem sastanku bilo reči o planu vlade koji je Srbijagas dobio pre nekoliko dana.

- Na današnjem sastanku prodiskutovali smo o samom planu, zatražili su malo vremena da ga prouče. Dostaviće, po dogovoru sa sastanka, saradnike i predstavnike Srbijagasa. Ovo je projekat i proces koji zahteva interakciju i nije ga moguće jednostrano sprovoditi - kaže Stojanović.

Naglasio je da niko ne moze da odbije spovođenje vladinog plana i da je Bajatović svestan da mora da se realizuje odluka Vlade.

Zorana Mihajlović Zorana Mihajlović, Foto: Ministarstvo energetike

- Dostaviće u toku dana predstavnike za Radnu grupu vlade koja će biti formirana iduće nedelje, u kojoj će biti i predstavnici Republičke direkcije za imovinu, katsatra, mnistarstva privrede i finansija, Agencije za energetiku, svih onih institucija koje će sprovesti i koje su na različite načine iz okvira svojih ovlašćenja zadužene da prate realizaciju ovog procesa - rekao je Stojanović.

Objasnio je da je proces restrukturiranja veoma složen, i da sva težina realizacije u najvećoj meri leži na poslovodstvu i menadžmentu Srbijagasa.

- Oni su ti koji moraju da sprovedu ovaj plan i oni su ti koji moraju da izvedu organizaciju ljudstva u okviru svojih zaposlenih u okviru preduzeća, sa zaduženjima, kako bi mogle da se sprovedu aktivnosti koje su predviđene planom - rekao je Stojanović.

Na sastanku su se, kaže, saglasili da nema puno neslaganja, i da ni predstavnici Srbijagasa nemaju negativnih kometara u odnosu na tačke plana.

Ono što je bila obaveza do kraja ove godine za Srbijagas, navodi Stojanović, a što će svakako biti urađeno do prve polovine januara 2021. jeste usklađivanje svih osnivačkih akata Srbijagasa sa Zakonom o javnim preduzećima i odlukom koju su doneli 2017. ali po njoj nisu postupili.

gas, gasovod Cilj reforme je jeftinije snabdevanje gasom / Foto: Unsplash

- To bi trebalo da urade početkom januara - kaže Stojanović i navodi da do sledećeg sastanka predstavnici Srbijagasa treba da sagledaju kako će sprovesti ono što se tiče donošenja odluka Nadzornog odbora o povećanju osnivačkog kapitala u preduzeću Transportgas.

- Rokovi su nesporni. Niko od nas nema mandat ni mi, ni Srbijagas, da dovodi u pitanje odluku i zaključke vlade. To je jasno svima i to je jasno bilo rečeno Bajatoviću i on je izašao sa tim uverenjem - kaže Stojanović.

Naveo je da se prvi put danas sreo sa Bajatovićem i da su zatražili da uspostave komunikaciju koja je primerena u odnosima koje definišu zakoni o ministarstvima i o javnim preduzećima kako bi se omogućilo da se reše svi izazovi koje proces restrukturiranja donosi sa sobom.

Video: Naftaši se ubrzano digitalizuju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlajko

    25. decembar 2020 | 12:01

    Bravo Zorana to je trebalo davno napraviti

  • Mile

    25. decembar 2020 | 12:06

    Ova gospodja kojoj niko nista ne sme u Srbiji ,pokazuje svoju moc Bajatovicu koji je pokusao da joj se suprotstavi

  • Lola

    25. decembar 2020 | 15:01

    Jaooooj Danica ima primanja 770000 A narod nema šta da jede. Kradu gas od gradjana i plaćaju neradnike. Sramota da vidimo dokle će.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>