• 0

Oni su pretnja za vozače dostavnih i taksi vozila: Prenose robu po ravnim ulicama i lepom vremenu

Nuro vozila dobila su dozvolu od države Kalifornija da krenu s radom

  • 0
Nuro, vozilo Foto: nuro.ai

Kalifornija je prvi put dala zeleno svetlo za komercijalnu dostavu bez vozača. Robotički startap Nuro planira da započne sa isporukama "bez vozača" već sledeće godine.

Radi se o vozilima (sa fotografije iznad) koja se sama voze, tačnije, ne treba niko njima da upravlja. Ovaj trend predstavlja i određenu vrstu pretnje za vozače, tj. za tu profesiju.

Kompanija je prethodno u aprilu testirala svoja R2 vozila u ovoj saveznoj državi, ali nedavno donesena dozvola će im omogućiti da naplaćuju svoje usluge.

Brzina Nuro vozila biće ograničena na 56 km/h i radiće samo po "lepom vremenu", odnosno ako su uslovi zadovoljavajući. Izdavanje ove vrste dozvole je svakako značajna prekretnica u evoluciji autonomnih vozila u Kaliforniji.

Nuro su, inače, osnovala dva bivša Guglova inženjera, a finansira ga japanska firma "Softbank". Vozila su dizajnirana da rade bez vozača ili putnika u njima.

R2 koristi radar, termovizijske slike i kamere od 360 stepeni za usmeravanje svog kretanja. Nedostaju mu volan, pedale i bočni retrovizori. Vozilo je u obliku jajeta i manje je od većine automobila u SAD.

Takođe, ima dva odeljka za kontrolu isporuke sa kontrolisanom temperaturom. Vrata se podižu i prikazuju artikle, nakon što primalac unese kod. Tokom testiranja u Hjustonu (Teksas), u februaru, R2 je isporučio picu, namirnice iz lanca supermarketa Kroger i robu za Volmart.

Uprkos tome, jedan stručnjak za transport rekao je da će bezbednosna pitanja i dalje zabrinjavati. Tako će, recimo, ova vozila moći za početak da se kreću samo na "ravnim ulicama", i brzinom od 56 km/h. Manja Nuro vozila će moći da se kreću još manjom brzinom, od 40 km/h.

U oktobru su taksi vozila bez vozača počela da rade u Feniksu (Arizona), kao deo Guglove usluge Waymo. Slična usluga, koju podržava gigant Alibaba, trenutno se testira u Šangaju.

Video: Nastavljaju se velike gužve na Horgošu pri ulasku u Srbiju

(Telegraf Biznis/Foto: Nuro.ai)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>