• 0

Najskuplji pas na svetu koštao je skoro 2 miliona dolara, ali ni ove rase nisu potcenjene

Tibetski mastif je u Kini pre šest godina prodat za čak 1,95 miliona dolara, a i dalje ostaje na prvom mestu kada je reč o "dobro pozicioniranim" rasama pasa

  • 0
mastif Foto: Shutterstock

U poslednje vreme oni koji žele da imaju kućnog ljubimca, konkretno psa, obično udome neku kucu iz azila ili s ulice, međutim, ima i onih "vlasnika" koji žele isključivo rasno kuče, s pedigreom i "masnom" cenom.

Tako je pre nekoliko godina (2014) jedan tibetski mastif u Kini prodat za čak 1,95 miliona dolara. To je bila najskuplja kupovina psa ikada, a prodato kuče je, navodno, imalo krv lava u svom poreklu.

Možda maltene niko ne bi dao milione dolara za psa, ali nije tako malo onih koji su spremni da daju na hiljade dolara, i to baš za ove rase. I dalje je najcenjenija rasa tibetski mastif, a druga reč u ovom nazivu znači "veliki", što apsolutno odgovara izgledu ovih pasa, za koje se veruju da su, kao rasa, najstariji na svetu.

Ipak, popularnost neke rase takođe zavisi od "nestalnog ukusa" kupaca, baš kao što je slučaj s modom. Dakle, ako se javi pojačana potražnja za nekom rasom, a ponuda je oskudna, cena automatski skače.

Isto tako, zanimljivo je da u poslednjih nekoliko godina - neki od najskupljih pasa na svetu - nisu čak ni čistokrvni psi, već mešanci. Ipak, ljudi ih više ne zovu "džukele", već "dizajnerski psi", piše itsrosy.com.

Ovo su trenutno najpopularnije rase pasa na svetu, mimo tibetskog mastifa:

Akita je velika pas iz Japana, koji košta između 2.000 i 3.000 dolara, a važi za "zaštitnika" među psima. U feudalnom Japanu uglavnom su čuvali članove kraljevske porodice i plemiće.

Tu je i portugalski vodeni pas, koji košta između 2.000 i 4.500 dolara. Oni su prilagodljivi i nežni, ali takođe mogu biti dobri čuvari.

Tulearski pas je rasa koja ima cenu od 2.500 do 3.000 dolara za štene. Pripada grupi koju čine bišoni, havanski bišoni i maltezeri.

Dobro se kotira i rasa patuljasti pinč, sa cenom koja dostiže 2.750 dolara, a teško ćete ga kupiti za manje od 2.500 USD. Često ih zovu "King of Toys" (kralj među igračkama), zbog svog samouverenog stava.

Šetlandski ovčar košta od 2.650 do 2.850 dolara, a prvobitno su bili uzgajani na stenovitim Šetlandskim ostrvima. Farmeri su ih "angažovali" da čuvaju ovce, ponije i živinu.

Video: Ovaj pas nigde ne izlazi bez svoje maske i pravi je građanin za primer

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>