• 0
 ≫ 

Kako je misteriozni ulični umetnik Benksi sačuvao poslove radnicima muzeja?

 ≫ 

Holandski muzej prodao je delo "Monkey Poison", i za njega dobio 1,5 miliona funti

  • 0
Banksy Foto: Profimedia/MirrorPix

Ulični umetnik (47) koji se predstavlja pod pseudonimom Benksi (Banksy), jedan je od najplaćenijih u svom poslu.

Prepoznatljiv je po tome što su njegova dela uglavnom sarkastična, fokusiraju se na politička pitanja i imaju dozu (crnog humora). Ona nesumnjivo vrede mnogo.

Nedavno smo pisali o potencijalnoj vrednosti bristolske kuće, čiji je zid oslikao. Ovoga puta, "umetnik iz senke" je uspeo da pomogne nekim ljudima u krizi, iako možda nije nameravao.

Naime, vlasnica art muzeja u Amsterdamu, Moco, koja je prodala cenjenu Benksijevu sliku za 1,5 miliona funti, uspela je da sačuva osoblje, tj. da ih ne otpusti.

Muzeji, pozorišta i ostala kulturna mesta, dosta su pretrpeli u ovoj krizi.

Njeni zaposleni su se, potom, okupili oko vrednog platna u znak zahvalnosti, a i kako bi se oprostili od dela "Monkey Poison", koje je kupio anonimni kupac na aukciji u Njujorku. Benksi je indirektno sačuvao poslove za oko 20 radnika.

Posted by My Art Broker on Среда, 29. јул 2020.

Nekoliko meseci kasnije, Kim Logchies-Prins (čiji je muzej), dobila je pismo od anonimnog kupca koji je rekao da "delo pozajmljuje muzeju na godinu dana". To je, kako kaže, bilo čudesno.

Muzej Moco, kao i drugi u Holandiji, bio je prisiljen da zatvori vrata u martu, pa sve do leta. Ovih dana može da očekuje svega oko 200 posetilaca, u poređenju sa 2.000 njih, koliko ih je bilo pre krize.

Video: Oborio Ginisov rekord: Ovaj prsten na sebi ima preko 12 000 dijamanata a teži čak 165 grama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>