• 0

U turističkim agencijama bez posla je ostalo 1.125 ljudi, ali raste broj radnika u ovom segmentu

"Za sam sektor turizma ključno je da se prva tri meseca sledeće godine, kada stižu na naplatu različiti doprinosi i porezi, izađe u susret turističkoj privredi", navela je Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija

  • 0
Dokument papir putovanje turizam biznis agencije Foto: Shutterstock

- Oko 1.125 zaposlenih u turističkim agencijama ostalo je ove godine bez posla zbog pandemije kovida-19 - rekla je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, dodajući da se, ipak, nazire kraj krize u 2021. za tu granu privrede.

Ukupno su 92 turističke agencije uspele do sada da dobiju bankarske garancije ili polisu osiguranja, i time su stekle licencu za rad, navela je Matićeva.

- Kada govorimo o broju ljudi koji su, nažalost, izgubili radna mesta u turizmu i ugostiteljstvu, samo u agencijama koje su bile i najviše pogođene je 1.125 njih izgubilo posao. Mi smo 15. marta imali više od 4.500 zaposlenih u tom sektoru, a prema zvaničnoj statistici, 15. decembra ih je bilo 3.400 - navodi ministarka.

Dodala je da je istovremeno primećen skok broja radnika sa ugovorima na neodređeno vreme u renta-kar agencijama, što je posledica ogromne potrebe za dostavom robe koja trenutno postoji. Ocenila je da, ipak, možemo biti optimistični, jer se kraj krize nazire tokom sledeće godine.

- Za sam sektor turizma ključno je da se prva tri meseca sledeće godine, kada stižu na naplatu različiti doprinosi i porezi, izađe u susret turističkoj privredi. Pre svega, da im se omogući da te svoje obaveze prema državi plate u ratama - ističe Tatjana Matić i dodaje kako je Narodna banka Srbije već izdala preporuku poslovnim bankama o neophodnosti odlaganja ili omogućavanja plaćanja na rate prispelih obaveza.

Matićeva kaže da je Ministarstvo finasija najavilo da će omogućiti plaćanje poreza i doprinosa koji stižu u januaru na 24 meseca. "I Fond za razvoj Republike Srbije će izaći sa jako dobrom inicijativom da se omogući odlaganje plaćanja svih povoljnih kredita na rate, ukoliko su ove godine preduzeća imala prihode manje od 30 odsto", istakla je ministarka za kraj.

Video: Veštačka piletina iz američke laboratorije prvi put je servirana u restoranima

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>