• 5

Šteta od gašenja "Montenegro erlajnsa" 50 miliona evra, a ovoliko novca ide za osnivanje nove firme

"Mi, piloti, saznali smo za Vašu odluku u istom trenutku kad i celokupna crnogorska javnost. Dan kasnije naša profesija je nestala u ovoj državi", rečeno je iz Sindikata linijskih pilota crnogorske kompanije

  • 5
Novac, evri

Foto: Shutterstock

Avioni crnogorskog državnog avio-prevoznika "Montenegro erlajns" (MA) od danas više neće leteti. "Od 26. 12. 2020. godine u celosti obustavljamo planirani saobraćaj", saopšteno je iz kompanije.

Kako dalje navode, "zbog novonastale okolnosti, koja se odnosi na odluku Vlade CG da u daljem periodu neće podržati postojanje MA i koja izrazito negativno utiče na bezbednost nastavka odvijanja avio-saobraćaja, procenili smo da je u pitanju nivo rizika koji MA ne može da prihvati".

Nacionalna avio-kompanija Crne Gore, poslovala je 26 godina, od kojih je saobraćala više od 23 godine. Iz Vlade CG je u četvrtak objavljeno da zbog evropskih pravila i domaćih zakona o državnoj pomoći više nijedan evro ne mogu da uplate kompaniji, a jedan od modela kroz koji će se gasiti je neminovni stečaj, koji može da zatraži bilo ko od više desetina poverilaca.

Uz to, niskobudžetna kompanija "Rajaner" 4. decembra predala je pritužbu Evropskoj komisiji protiv Crne Gore, tvrdeći da je vlada te zemlje ove godine davala novac "Montenegro erlajnsu" i mimo sume od 43 miliona, koliko je avio-prevozniku uplaćeno kroz sporni posebni zakon o MA.

Ministar finansija, Milojko Spajić, precizirao je da bi šteta od gašenja MA mogla biti oko 50 miliona evra, dok će budžetom za narednu godinu za osnivanje nove kompanije opredeliti 30 miliona evra. Stav Vlade da se ne može izbeći gašenje MA naišao je na osudu bivše vlasti koja je, kako je utvrđeno, nezakonito godinama održavala kompaniju novcem poreskih obveznika, a za dugove i gubitke niko nije odgovarao.

Pojedini vazduhoplovni stručnjaci kažu da se umesto gašenja moglo ići u restrukturiranje firme. Vlada premijera Zdravka Krivokapića najavila je osnivanje nove kompanije, koje bi trajalo od šest do devet meseci. Kompanija bi mogla biti u potpunosti operativna tek 2022.

Video: Gasi se Montenegro Airlines-a, njen pilot se na najemotivniji način oprostio - u obliku srca!

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbo

    U prevodu (To Montenegro) , za Crnu Goru, opet Milogorski

  • Realan

    Ajde ne kukajte,nego svi bi vi lepo u Srbiju i ovako vas malo ima.

  • pero

    Pa nije Srbija kriva sto je to komunjara Milo upropastio.Srbija kao uvek zeli pomoci .Zato ce nas Bog braco Srbi i pogledati

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke