• 5

Šteta od gašenja "Montenegro erlajnsa" 50 miliona evra, a ovoliko novca ide za osnivanje nove firme

"Mi, piloti, saznali smo za Vašu odluku u istom trenutku kad i celokupna crnogorska javnost. Dan kasnije naša profesija je nestala u ovoj državi", rečeno je iz Sindikata linijskih pilota crnogorske kompanije

  • 5
Novac, evri Foto: Shutterstock

Avioni crnogorskog državnog avio-prevoznika "Montenegro erlajns" (MA) od danas više neće leteti. "Od 26. 12. 2020. godine u celosti obustavljamo planirani saobraćaj", saopšteno je iz kompanije.

Kako dalje navode, "zbog novonastale okolnosti, koja se odnosi na odluku Vlade CG da u daljem periodu neće podržati postojanje MA i koja izrazito negativno utiče na bezbednost nastavka odvijanja avio-saobraćaja, procenili smo da je u pitanju nivo rizika koji MA ne može da prihvati".

Nacionalna avio-kompanija Crne Gore, poslovala je 26 godina, od kojih je saobraćala više od 23 godine. Iz Vlade CG je u četvrtak objavljeno da zbog evropskih pravila i domaćih zakona o državnoj pomoći više nijedan evro ne mogu da uplate kompaniji, a jedan od modela kroz koji će se gasiti je neminovni stečaj, koji može da zatraži bilo ko od više desetina poverilaca.

Uz to, niskobudžetna kompanija "Rajaner" 4. decembra predala je pritužbu Evropskoj komisiji protiv Crne Gore, tvrdeći da je vlada te zemlje ove godine davala novac "Montenegro erlajnsu" i mimo sume od 43 miliona, koliko je avio-prevozniku uplaćeno kroz sporni posebni zakon o MA.

Ministar finansija, Milojko Spajić, precizirao je da bi šteta od gašenja MA mogla biti oko 50 miliona evra, dok će budžetom za narednu godinu za osnivanje nove kompanije opredeliti 30 miliona evra. Stav Vlade da se ne može izbeći gašenje MA naišao je na osudu bivše vlasti koja je, kako je utvrđeno, nezakonito godinama održavala kompaniju novcem poreskih obveznika, a za dugove i gubitke niko nije odgovarao.

Pojedini vazduhoplovni stručnjaci kažu da se umesto gašenja moglo ići u restrukturiranje firme. Vlada premijera Zdravka Krivokapića najavila je osnivanje nove kompanije, koje bi trajalo od šest do devet meseci. Kompanija bi mogla biti u potpunosti operativna tek 2022.

Video: Gasi se Montenegro Airlines-a, njen pilot se na najemotivniji način oprostio - u obliku srca!

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naravno

    26. decembar 2020 | 14:45

    Kako to već biva, za neko vreme kada se bude osnovala "nova" kompanja, s istim ljudima u rukovodstvu, svi Vi ćete zaboraviti da su vas ostavili bez 'leba i trčaćete da se što pre uvalite, još ako može i neko rukovodeće mesto i Bog da vas vidi... To je ljudska psiha, razmišljanje borba za egzistenciju...NIKO im neće reći, sedite vi sad pa terajte te aviJone onako kako ste vodili predhodnu kompaniju... I takooo....

  • Maki

    26. decembar 2020 | 14:49

    Milo muljara ih je upokojio.

  • Realan

    26. decembar 2020 | 15:15

    Ajde ne kukajte,nego svi bi vi lepo u Srbiju i ovako vas malo ima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>