• 4

Dok Tramp praznuje i igra golf, građanima preti prinudno iseljavanje i izostanak novčane naknade

Aktuelni predsednik SAD protivi se jednokratnoj pomoći za građane od 600 dolara, i zalaže se za iznos od 2.000 dolara, zbog čega je došlo do sukoba dve stranke

  • 4
posao, kancelarija Foto: Unsplash

Milioni Amerikanaca posle ove subote ostaju bez naknada za nezaposlene zbog političkog sukoba, vezanog za paket državne pomoći od skoro 900 milijardi dolara.

Još uvek aktuelni predsednik SAD, Donald Tramp, odbio je potpiše zakon o novom paketu pomoći ukoliko on ne bude promenjen, ali su njegove predloge blokirali i republikanci i demokrate.

Dve stranke su dogovorile pomenuti paket ekonomskih olakšica, međutim, Tramp traži povećanje iznosa jednokratne pomoć stanovništvu sa 600 na 2.000 dolara, i smanjenje sredstva za inostranu pomoć.

Republikanci su odbili zahtev da se jednokratna pomoć građanima poveća, dok su demokrate blokirale republikanske napore da se u saveznom zakonu o potrošnji ukine strana pomoć.

Nezaposlenima je, osim pretnje gubitka naknada, još veći problem isticanje moratorijuma na deložacije, odnosno prinudno iseljavanje iz stanova, koji ne može biti produžen ako se zakon ne usvoji do ponoći 26. decembra.

Prestanak isplate naknada za nezaposlene i izostanak nove jednokratne pomoći pogađa oko 14 miliona Amerikanaca. Dok se "cenkanje" na Kapitol Hilu nastavlja, Tramp provodi praznike u svom odmaralištu u Palm Biču na Floridi.

U obaveštenju Bele kuće se navodi da je radio "neumorno na brojnim sastancima i pozivima", međutim, pre neki dan je viđen na golf terenu. Predsednica Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, demokrata, rekla je da će se donji dom ponovo sastati u ponedeljak kako bi glasao o novčanoj pomoći za građane.

BBC napominje da je upravo Trampov glavni ekonomski savetnik, ministar finansija Stiven Mnučin, predložio pomoć građanima od 600 dolara početkom ovog meseca, i da se mnogi pitaju zašto je predsednik do sada čekao da se tome usprotivi.

Video: Tramp: Obećao sam vakcinu do kraja godine, evo je

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>