• 0

Ova zemlja rešila je da se obračuna sa piratima: Za ilegalni striming kazne do 10 godina zatvora

Uvek aktuelne serije i filmovi su nova “zlatna koka“ internet pirata

  • 0
Hapsenje, lisice Foto: Shutterstock

Skriveno negde među 5.000 strana zakona o državnoj pomoći tokom pandemije koji je Donald Tramp upravo potpisao, nalazi se i odredba kojom se ilegalni striming kažnjava drakonski. 

Ovaj deo zakona neće mnogo uticati na pojedince koji na ovaj način skinu poneki film, ali će itekako uticati na vlasnike servisa za ilegalni striming koji na ovaj način zarađuju veliki novac.

U SAD, Velikoj Britaniji i nekim velikim zemljama EU ilegalni poslovi sa piratizovanjem prenosa video sadržaja uživo, kakvi su utakmice, boks mečevi, sport, zabavni sadržaji, ali i uvek aktuelne serije i filmovi su nova “zlatna koka“ internet pirata.

U tim zemljama se vrlo lako mogu nabaviti ilegalni set top boksovi, koji se prodaju kao što ih prodaju distributeri TV sadržaja ili interneta, ali mnogo ljudi, zapravo ne zna, da se kupovinom takvih uređaja uvlače u lanac piraterije, zbog koje bi mogli da završe u zatvoru.

U Zakonu je navedeno da se ne odnosi na one koji koriste ilegane servise za striming, kao ni na pojedince koji pristupaju piratskim sajtovima  i ne znajući skidaju neautorizovane kopije autorizovanih dela. Procene su da SAD nelegalno gledanje sportskih utakmica, filmova i svega ostalog košta godišnje oko 30 milijardi dolara. 

Ukoliko bi se onaj ko prekrši ovaj zakon našao pred sudom, pretila bi mu kazna od 10 godina zatvora za više krivičnih dela. Slična akcija pokrenuta je i u Velikoj Britaniji, ali će ona obuhvatiti mnogo više subjekata.

U Velikoj Britaniji policija je odlučila da se obračuna ne samo s vlasnicima servisa za ilegalni striming, što je do sada najčešće bio slučaj, već i sa samim korisnicima.

devojka, kompjuter, laptop Britanija kažnjava i oni koji gledaju, Foto: Pixabay

Više od 7.000 ljudi osumnjičenih za gledanje ilegalnih prenosa uživo dobilo je upozorenje od britanske policije.

U elektronskim poštama koje su poslate ove sedmice, navodi se da svako ko konzumira piratski sadržaj, poput premijum TV emisija ili sportskih događaja uz naplatu, rizikuje maksimalnu kaznu do pet godina zatvora.

Policijsko upozorenje deo je nove taktike za suzbijanje ilegalnih tokova ciljajući ljude koji ih konzumiraju, a ne samo ljude koji ih opskrbljuju.

Video: Bravar dobio srebrno dugme za 300 hiljada pratilaca: Majstor za YouTube i frižidere

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>