• 13
 ≫ 

Otkriveno skoro 100 internet trgovaca koji pokušavaju da vas prevare: Ovo je crna lista

 ≫ 

Reč je o trgovcima koji svoju robu prodaju putem Fejsbuka ili Instagrama, a koji nisu vidno istakli sve ono na šta ih obavezuje Zakon o elektronskom poslovanju

  • 13
novogodišnji pokloni, online kupovina, kreditna kartica Foto: Shutterstock

Broj potrošača koji se javljaju potrošačkim organizacijama, a u vezi sa kupovinom putem društvenih mreža od neregistrovanih prodavaca, svakodnevno raste. Nažalost, u ovakvoj situaciji, odredbe Zakona o zaštiti potrošača nisu primenjive (ne važe) i potrošačke organizacije nisu u mogućnosti da postupaju, niti da pruže adekvatne pravne savete, izuzev da potrošače upute na samostalni sudski postupak.

Zbog toga je, posmatrajući navode u čl. 6. Zakona o elektronskoj trgovini, ali i druge zakone, Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV) u saradnji sa potrošačkim organizacijama članicama Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), izvršilo proveru određenog broja trgovaca na društvenoj mreži "fejsbuk" i utvrdilo spisak onih za koje se sumnja da ne posluju u skladu sa propisima.

Kako je rečeno za naš portal, reč je o trgovcima koji svoju robu prodaju putem Fejsbuka ili Instagrama, a koji imaju i više od 5.000 pratilaca na svojim profilima.

Kako je ranije za naš portal rekao pravni savetnik iz NOPS, Marko Dragić, trgovac koji svoju prodaju vrši putem interneta, u obavezi je da na vidnom i dostupnom mestu naznači: Poslovno ime, adresu sedišta, kontakt podatke, matični broj (MB), poreski identifikacioni broj (PIB), detaljne podatke o ceni proizvoda, koji uključuju i troškove dostave i ostale manipulativne troškove.

Na ovoj listi, prikazani su oni koji nisu ispoštovali te odrebe, a koji time krše zakon.  Ovo je prvih gotovo 100 nesavesnih trgovaca. Lista se ažurira svakodnevno.

Crnu listu trgovaca koja je ustupljena prvo Telegraf Biznisu, možete pogledati sada i na zvaničnom sajtu Udruženja za zaštitu potrošača.

Šta dalje?

Provera je rađena jer je uočeno da je ove godine, kada je porastao promet u elektronskoj trgovini, primećeno da veliki broj trgovaca ne prodaje u skladu sa zakonima, pritom ne poštuju ni etičke norme a da je rast broja trgovaca koji posluju na crno posebno izražen na društvenim mrežama.

Naglašava se da Zakon o elektronskoj trgovini propisuje koje informacije pružalac usluge elektronske trgovine mora da poseduje, a među je i obaveza da ako navodi cene, one moraju biti jasno naznačene, a posebno se mora naznačiti da li su u te cene uključeni troškovi dostave, ostali manipulativni troškovi, porez i drugi troškovi koji na njih utiču.

Kako je rekao Dragić za naš portal, broj potrošača koji se javljaju potrošačkim organizacijama u vezi sa kupovinom putem društvenih mreža od neregistrovanih prodavaca, svakodnevno raste.

Ministarstvo trgovine i ranije je najavilo ovakav sistem kontrole. Međutim, za razliku od EU, koja je svojim udruženjima potrošača dala šire ingerencije kada je reč o rešavanju ovog problema, kod nas je to tek počelo i očekuje se da će Udruženja, kao relevantne insistucije nastaviti da se bave dovođenjem u red sistema, što je i najavljeno.

(V.B. )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luna

    28. decembar 2020 | 11:02

    To nisu trgovci. To su najobičniji lopovi.

  • Ex

    28. decembar 2020 | 13:14

    Ako nisu ovih 100 ispoštovali zakon, kako ste utvrdili, jel treba da ih mi kažnjavamo ili još postoji država.

  • A

    28. decembar 2020 | 11:47

    Zene sto varaju.😀

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>