• 11
 ≫ 

Vučić: Plate idu nivo od 570 evra, a u Beogradu 690 evra. Novi aranžman s MMF-om

 ≫ 

Vučić se obraća na novogodišnjoj konferenciji

  • 11
Aleksandar Vučić Srbija ciljevi

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Očekujemo da sledeću godinu završimo sa stopom rasta od 6 odsto, a da ukupni javni dug držimo na 60 odsto, najavio je predsednik srbije Aleksandar Vučić na novogodišnjoj konfrenciji.

- To je važan uslov i to smo postavili kao cilj da ne bismo ostavljali našoj deci dugove i opterećenja za koja oni nisu ni krivi ni dužni, ali i da idemo snađno napred. Cilj je da deficit bude do 3 odsto, kao i da dobijemo novi aranžman sa MMF-om - rekao je Vučić.

On je istakao da nam je početkom 2022. godine cilj da stignemo do investicionog rejtinga. Vučić se odmah na početku konferencije osvrnuo i na zarade, najavivši da bi plate trebalo da dostignu nivo između 560 i 570 evr, dok bi u Beogradu trebalo da dostignu nivo od 690 evra.

- Predviđeno je povećanje plata za zadravstvene radnike od pet odsto od januara, za sve ostale 3,5 odsto, za vojnike za dodatnih 10 odsto jer želimo da privučemo ljude vojsci - rekao je Vučić i dodao da će minimalna zarada porasti.

Što se penzija tiče, cilj je da pre kraja godine budu oko 270 evra, a cilj je da nastavimo da povećavamo davanja za najstarije.

Tomislav Momirović, Aleksandar Antić, Šabac obilazak radova most

Šabac, rad na mostu, Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Vučić je istakao da u ovom trenutku gradimo četiri autoputa.

- Očekujem da ćemo sledeće godine završiti deonicu Čačak-Požega, što je najvažnija saobraćajnica i jedna od najtežih deonica - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao i da napreduje izgradnja Moravskog koridora, i da je od ogromnog značaja za našu zemlju.

- Planiramo i izgradnju auto-puta do Sarajeva, što će mnogo značiti svima u BiH i u Srbiji. Nadam se da ćemo završiti sledeće godine i prugu Beograd-Novi Sad, kojom će moći da se putuje 200 kilometara na čas. Potpisaćemo i ugovor za prugu Požega-Boljare. To su velike stvari, i nadam se da će Institut za puteve dostaviti dokumentaciju za auto-put Požarevac-Donji Milanovac - rekao je predsednik.

gas, gasovod

Gasovod, Foto: Unsplash

Vučić se osvrnuo i na energetski sistem. 

- Završavamo izgradnju -balkanskog toka, radimo na izgradnji gasovoda Niš-Dimitrovgrad. Moramo da uradimo sekundarnu mrežu gasovoda da bismo mogli da dodatno privučemo investitore u našu zemlju. Biće izgrađene sekundarne mreže gasovoda do Vranja i Valjeva, iako su investitori bežali od toga. Polažemo veliku nadu u izgradnju kanalizacione mreže - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je važno da se završi reforma, a negde i da počne velikih strateških preduzeća, kao i nastavak ulaganja u poljoprivredu.

- Srbija je u ovoj 2020. godini zemlja sa najvećim rastom u Evropi. I najgora varijanta, -1 odsto, je najbolji rezultat u Evropi. Ponosam sam što sam predsednik zemlje sa takvim rezultatima - rekao je on.

Video: Vučić: Nova fabrika guma je investicija od 382 miliona evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlajko

    28. decembar 2020 | 13:25

    Velika većina prima 30k

  • Nemanja

    28. decembar 2020 | 15:40

    Ko ima 690 e?!?!?!30-35 .000 plata u Bg !!!!

  • dabome

    28. decembar 2020 | 15:00

    znaci beogradjani su radnici viseg reda a mi po ostalim manjim sredinama smo gradjani drugog reda... mi smo manje radnici nego ovi u bg...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>