• 2

Bankrotirao poznati korejski proizvođač automobila, a ovo su naveli kao razlog

Južnokorejska kompanija je zatražila privremenu zaštitu od poverilaca

  • 2
Ssang Yong Actyon, automobili

Foto: Wikipedia

Sang Yong Motor, koji je 75 odsto u vlasništvu indijskog konglomerata Mahindra & Mahindra, proglasio je bankort nakon što je propustio rok za otplatu zajma od 54,5 miliona dolara. Kompanija je saopštila da se to dogodilo zbog "pogoršanja uslova za poslovanje" i jer nije mogla da se dogovori sa kreditorima o produženju roka otplate.

Južnokorejska kompanija je zatražila privremenu zaštitu od poverilaca uz obavezu da izvrši restrukturisanje u naredna tri meseca. Glavnu odgovornost u tom periodu preuzeće Mahindra kao najveći akcionar i aktivno će sarađivati sa Sang Yongom radi normalizacije stanja u kompaniji kroz sklapanje dogovora sa zainteresovanim stranama, izjavio je portparol Sang Yonga.

Sang Yong, koji je osnovan 1954. godine, imao je teške dve poslednje decenije usled rasta kompanija Kia i Hyundai na globalnoj sceni, iako je imao određenog uspeha sa SUV modelima u Evropi tokom devedesetih. Ovaj proizvođač nikada nije uspeo da se učvrsti na tržištu SAD.

Mahindra je postala njegov većinski vlasnik pre deset godina, nakon prethodnog proglašavanja bankrota, ali SsangYong nije imao mnogo uspeha ni posle toga. Prema nepotvrđenim informacijama, Mahindra traži kupca za SsangYong.

Ovaj proizvođač se u prethodnih nekoliko godina fokusirao na proizvodnju kamiona, SUV i pikap modela, ali nije uspeo da ostane profitabilan. Finansijsku situaciju za kompaniju dodatno je pogoršala pandemija korona virusa. Kompanija u prethodnim godinama nije mogla da ulaže mnogo u razvoj novih modela.

Sang Yong sada ima male šanse da dobije pomoć od Vlade Južne Koreje, za razliku od ostalih velikih proizvođača iz ove zemlje.

Video: Vredeli su milione, a sada ih s otpada možete pokupiti po nikad boljim cenama

(Тelegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>