• 1
 ≫ 

Predstavnički dom poništio Trampov veto na odbrambeni budžet, usvojio 2.000 dolara pomoći

 ≫ 

Odluka o poništenju veta je usvojena sa 322 glasa za i 87 protiv, što je znatno više od potrebne dvotrećinske većine, jer je 109 republikanaca stalo na stranu demokrata

  • 1
Donald Trump Tramp Foto: Tanjug/AP

Predstavnički dom američkog Kongresa poništio je u ponedeljak veto predsednika Donalda Trampa  na zakon o finansiranju odbrane.

Istovremeno, ovo telo, u kome većinu imaju demokrate, podržalo je povećanje pomoći Amerikancima sa 600 na 2.000 dolara od posledica COVID-19, što je tražio i Tramp, javlja Rojters, a prenosi Slobodna Evropa.

Odluka o poništenju veta je usvojena sa 322 glasa za i 87 protiv, što je znatno više od potrebne dvotrećinske većine, jer je 109 republikanaca stalo na stranu demokrata.

Ako ovaj stav podrži i dve trećine članova Senata, to bi bilo prvo poništavanje Trampovog veta otkako je preuzeo dužnost predsednika. Glasanje u Senatu očekuje se ove nedelje.

Zakonom o odobravanju nacionalne odbrane (NDAA), predviđeno je više od 740 milijardi dolara za vojne programe i izgradnju infrastrukture, te povećanje plata za pripadnike vojske od 3 procenta.

Tramp je svoj veto obrazložio, između ostalog, prigovorom na plan za preimenovanje vojnih baza nazvanih po liderima secesionističkih južnih država koje su podržavale ropstvo u građanskom ratu u 19. veku.

Ovaj iznos uključuje 1,4 hiljade milijardi dolara za finansiranje vladinih agencija i 892 milijarde dolara za pomoć od posledica COVID-19.

Nije jasno kako će proći predlog za povećanje pomoći u Senatu, gde su se pojedini republikanski članovi žalili da bi dovelo do rasta izdataka za nekoliko stotina milijardi dolara: tačnije 464 milijardi dolara, prema podacima Zajedničkog odbora za oporezivanje.

Senat treba da se sastane u utorak. Vođa republikanske većine Mič Mekonel u nedelju nije pomenuo planove za glasanje o povećanju, pozdravljajući Trampovo potpisivanje zakona.

Predstavnički dom, Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Od pandemije korona virusa umrlo je skoro 330.000 ljudi u SAD. Ona je istovremeno izazvala velike ekonomske probleme, a milioni porodica oslanjali su se na naknade za nezaposlene i sredstva za pomoć iz fonda za borbu protiv COVID-19.

Vrednost akcija na svetsim berzama je porasla nakon što je Tramp odobrio paket.

Upitan da li podržava povećanje uplata na 2.000 dolara, Bajden je odgovorio: "Da."

Republikanci iz Džordžje Keli Lefler i Dejvid Perdju, koji će se sledećeg meseca suočiti sa krucijalnim ponovljenim izborima za Senat, koji mogu da odrede koja će partija kontrolisati ovu instituciju, pozdravili su Trampov potez, ne precizirajući da li treba povećati isplate.

Dok je trajala rasprava u Predstavničkom domu, predsedavajuća ovog tela Nensi Pelozi rekla je:

- Republikanci imaju izbor – da glasaju za ovaj zakon ili da uskrate američkom narodu veće isplate koje su im potrebne.

Međutim, republikanski predstavnik Kevin Bredji rekao je da zakon ni sa čim ne pomaže ljudima da se vrate na posao.

- Brinem se da, pošto tako na brzinu potrošimo još 500 milijardi dolara, ovu pomoć ne usmerimo Amerikancima koji najviše pate i kojima je ta pomoć potrebna - istakao je Brejdi.

Američko Ministarstvo finansija predviđa slanje prvog talasa stimulativnih čekova od 600 dolara pojedincima i domaćinstvima već ove nedelje, kako je ranije planirano, rekao je visoki zvaničnik Ministarstva finansija u ponedeljak.

Video: Krvave glave i zaplena oružja: Teški sukobi Trampovih i Bajdenovih pristalica u Vašingtonu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    29. decembar 2020 | 08:03

    Uvek je bilo izdajnika te Republikance odma proterat!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>