• 0

Poslovi budućnosti i greške koje ne treba nositi u 2021: Na ceni više neće biti samo programeri

U narednom periodu developeri i ostali visokokvalifikovani radnici nisu jedini za kojima će biti pojačana potražnja. I dalje će postojati jaka potreba za radničkom klasom, i to za ovu vrstu posla

  • 0
robot Foto: Unsplash

Posao budućnosti je onaj koji donosi mnogo prosperiteta, kako svetu, tako i industriji kojoj pripada, odnosno radnicima koji ga obavljaju. To su, po difoltu, odlično plaćeni poslovi, traženi, ali i konkurentni. Međutim, ima i onih koji sa sobom ne nose velike zarade, ali su "sigurica".

Tehnologija pretenduje da preoblikuje stvarnost u kojoj živimo, a svaka naredna godina donosi nove trendove. Ipak, 2021. će po mnogo čemu biti specifična, jer je pandemija kovida-19 drastično i nepovratno uticala na naše navike i potrebe.

Posledice krize su stvorile "jači apetit" za tehnološkim rešenjima, ali to ne znači da će roboti u svemu i masovno zameniti ljude. Ipak, činjenica je da su naprednije opcije danas neminovnost. Svako ko se dobro snašao sa aplikacijom Zoom (u firmi koja to zahteva) ili je savladao nove programe - osigurao je svoju radnu poziciju.

To nas dovodi do rastuće potražnje za novim softverskim rešenjima, za developerima, kreatorima aplikacija. Oni će u 2021. imati pune ruke posla, jer potražnja iziskuje ponudu. U 2020. smo, kao nikada pre, plaćali beskontaktno, kupovali robu onlajn, pravili virtualne kancelarijske ambijente i tome slično.

Da li ste znali da je Zoom, aplikacija za video pozive i sastanke, u drugom kvartalu tekuće godine doživela rast od čak 355 odsto?

Za milione zaposlenih širom sveta rad od kuće postao je nova normalnost, koja ima tendenciju da se zadrži, iz više razloga: komfor, smanjenje troškova za radnike, ali i kompanije, bezbedniji rad u odnosu na "open space" prostore i tome slično, s tim što su i radnici, čiji posao nije vezan za kompjuter, uvideli promene.

Sinergija čoveka i mašine

Šta smo još naučili u tekućoj godini? Da je onlajn kupovina bezbedna, a brza metoda za nabavljanje svakodnevnih potrepština, mada su i automobili počeli da se prodaju preko mreže koja povezuje svet. Amazon nam je dobar primer šta znači imati "keca u rukavu" u kriznim vremenima.

Osnivač svetske kompanije za e-trgovinu uvek pravi planove tri godine unapred. Kada je stvarao ovaj biznis pre skoro 27 godina, nije ni slutio kakav uspeh će doživeti. Kao pojedinac, Džef Bezos je najveći profiter u 2020, sa dodatnih 70 mlrd dolara u svom džepu.

Amazon, kupovna preko interneta Foto: Shutterstock

"Korona godina" nam je predočila da će svetu u 2021. biti potrebni kuriri, magacioneri, radnici za pakovanje robe koja se poruči onlajn, vozači... Jednako kao i mašine koje će zameniti ljudske ruke i mozak u nekom domenu. Dakle, ne zahtevaju sva zanimanja budućnosti visoke škole.

Logistika je bila dominantna grana u 2020: kako da se organizujemo, snabdemo, osmislimo nove alate, projekte, sisteme? Sasvim je izvesno da će se javiti pojačana potreba za građevincima, arhitektama, urbanistima. Svet nije stao, niti će, iako nam tako deluje.

Dok se globalizaciji, možda, nazire kraj, otvaraju se nova pitanja. Treba graditi puteve, nove objekte, bezbednije bolnice i kancelarije. Dizajneri će takođe ostati na dobrom glasu, bilo da vam treba ideja za radni prostor, prilagođen vremenu pandemije, ili vam je potrebno oglasno rešenje jer vam je biznis "zapeo".

Ulaže se u ono što je bilo u zapećku

To je, najpre, zdravstveni sistem. Sve zemlje sveta su konstatovale da su na tom polju "podbacile". Kada je sredinom marta u većem delu svetu nastupila najveća zdravstvena kriza 21. veka, a onda i ekonomska, bilo je jasno da su bolnice male, da ima mnogo neistraženih lekova, da sistem "puca".

Postalo je očigledno koliko nekim zemljama manjka medicinskih radnika, tek kada se desila korona. Postalo je jasno i zašto natalitet nije samo društveno, već i ekonomsko pitanje. Italijanski scenario niko nije priželjkivao, uz manjak osoblja i ogroman broj starog stanovništva.

Doktor, lekar, medicinska pomoc, pregledm kontrola lekara, pacijenti bolnica Foto: Shutterstock

Zemlje koje su malo ulagale u zdravstvo i slabo plaćale radnike iz tog sektora, shvatile su zašto Nemačka toliko ceni lekare i medicinare uopšte. Takođe, korona je potvrdila koliko su značajni anesteziolozi, oni specijalisti kojih je najmanje. Za tu oblast nikada nije bilo navale na domaćim, ali ni stranim medicinskim fakultetima.

U 2020. je "najobičnija proizvodnja" rukavica i maski postala poslovno otkriće. Kompanije koje se time bave zaradile su milijarde dolara u kriznoj godini, a korporacija Top Glove iz Malezije saopštila je u decembru da joj je neto dobit od septembra do novembra porasla za 2.030 odsto.

Zdravlje je nužda, pun ormar može da sačeka

Farmaceutska industrija je "eksplodirala" od uspeha, a vodeće kompanije su uspele da proizvedu vakcine za nepunih 12 meseci, dok su im ranije za isti posao trebale godine. Dakle, farmacija, nauka, istraživački rad definitivno imaju potencijal. Svet će biti oprezniji, neće verovati da je ovo "prva i poslednja pandemija".

Briga o sebi je postala prioritet, što uključuje i mentalno zdravlje. Javiće se potreba za psiholozima, stručnim savetnicima. Kompanije će imati potrebu da u svoje timove dovedu stručnjake, koji će biti dostupni ugroženim radnicima. Mnogi su anksiozni, depresivni, uplašeni.

To je onaj pojam "well-being" koji često srećemo u stranim člancima. Poslodavci žele okruženje koje pruža blagostanje zaposlenima, makar to podrazumevalo i povremeni rad od kuće, dodatne angažmane, preraspodele, akcije. Tamo gde su zarade ogromne, a troškovi života skupi, doći će do smanjenja plata ako radnik želi da obavlja posao na daljinu.

Takav slučaj je sa Silicijumskom dolinom i vodećim tehnološkim kompanijama. A kad smo kod Fejsbuka, Epla, Gugla - to su sve divovi koji su zabeležili rast u ovoj godini, uprkos povremenim potresima u lancima snabdevanja na početku godine, kada je Epl čekao isporuke iz Kine.

Apple Car, epl auto Printscreen: Twitter/@appleinsider

Još jednom je dokazano zašto je Kina broj 1 izbor za premeštaj radne snage i proizvodnju. Ta zemlja će, prema oceni Svetske banke, zabeležiti rast od blizu 8 odsto u 2021. godini. Uz strog karantin, disciplinu i marljive radnike - relativno brzo su "stali na noge" i nastavili.

One oblasti koje su pretrpele ekonomske posledice kovida-19 jesu modna industrija (pad potražnje i prodaje), donekle industrija lepote (kozmetičari, fizeri...), zatim avio-kompanije, turistički radnici.

Prognoze za 2021. godinu

Očekuje se smanjena potražnja za pilotima, jer su i postojeći masovno dobijali otkaze ili su poslati na prinudni odmor. Nedavno je i prevoznik iz regiona, Montenegro Erlajns, morao da obustavi svoje poslovanje, jer nije uspeo da se izbori s krizom, a izostala je državna pomoć.

Veoma loše su poslovale i turističke agencije, u celom svetu. Iako će se putovanja jednog dana vratiti u normalu, to svakako neće biti skoro, tako da je bolje da ne idete tim profesionalnim putem u narednim mesecima. Svakako treba imati na umu da je prekvalifikacija ključ budućeg snalaženja na trištu rada.

Neće izumreti ni potreba za trgovcima u maloprodaji, ali ako započinjete biznis u trgovini - birajte osnovne, tzv. esencijalne stvari, a ne one sporedne.

Video: 5G expert on how technology will change the future

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>