• 0

Digitalizovano prvih 27 postupaka za privredu: Brže i jeftinije do dozvola

Ovi postupci su sada brži i jeftiniji, a potrebne dozvole su dostupne u nekoliko jednostavnih koraka

  • 0
Digital tehnologija Foto: Shutterstock

Uvođenjem novih elektronskih usluga za privredu na Portalu eUprava, kroz Program ePapir, privrednicima u Srbiji je dostupno prvih 27 potpuno digitalizovanih postupaka za izdavanje dozvola, licenci i saglasnosti, rečeno je danas na konferenciji u Vladi Srbije.

Prvi digitalizovani postupci, između ostalog, uključuju upis u registar distributera i uvoznika sredstava za ishranu bilja, priznavanje registracije sredstava za zaštitu bilja, upis u registar proizvođača semena, rasada, micelija jestivih i lekovitih gljiva, upis u registar sredstava za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta i mnoge druge.

Ti postupci su sada mnogo brži i jeftiniji, istakli su predstavnici Kancelarije za IT i eUpravu, Republičkog sekretarijata za javne politike i Uprave za zaštitu bilja.

Reč je o trogodišnjem projekta za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji, koju realizuju Republički sekretarijat za javne politike, Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Srbije i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) koja je članica Grupacije Svetske banke, uz finansijsku podršku Fonda za dobru upravu Ujedinjenog kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu.

- Digitalizacijom postupaka olakšavamo i omogućavamo privredi u Srbiji jeftinije poslovanje. Moramo javnu upravu staviti u službu svakog građanina i svakog preduzeća - rekao je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Kako je istakao Jovanović zahvaljujući ovom projektu građani će imati 100 najčešćih usluga za privredu kompletno digitalizovanih i dostupih elektronski, što će, naglašava, privredi uštedeti 8 miliona dolara na godišnjem nivou.

Potrebne dozvole su dostupne u nekoliko jednostavnih koraka.

Korisnik na Portalu eUprava popunjava elektronski zahtev, prilaže dokumentaciju i vrši elektronsko plaćanje, ukoliko usluga zahteva finansijski izdatak. Sistem automatski pristupa elektronskim registrima i pribavlja podatke po službenoj dužnosti koji su neophodni u procesu odlučivanja.

Podnosilac zahteva redovno dobija obaveštenja o mogućim dopunama dokumentacije i promenama u statusu predmeta. Na kraju, dozvola se dostavlja elektronskim putem u eSanduče podnosioca na portalu eUprava i trajno je dostupna korisniku i nadležnim organima za sve dalje postupke.

Platforma eDozvole koja je izgrađena kao deo infrastrukture Portala eUprava omogućava i neograničeno dodavanje procedura u budućnosti, čime se stvara osnova za dalju digitalizaciju i kreiranje sveobuhvatne platforme za izdavanje elektronskih rešenja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>