• 2
 ≫ 

Danas leže uplata za Komercijalnu: Rađa se treća najveća banka u Srbiji

 ≫ 

Slovenačka banka preuzimanjem 83,23 odsto vlasničkog udela u Komercijalnoj banci postaje treća najveća banka u Srbiji

  • 2
Komercijalna banka, NLB banka

Ilustracija: Nikola Jovanović

 Proces preuzimanja Komercijalne banke biće završen danas, kada se očekuje da Nova Ljubljanska banka uplatiti u budžet Srbije 395 miliona evra. Tansakcija će biti završena, kako je ranije najavljeno, potpisivanjem više dokumenata.

Narodna banka Srbije je prethodno dala saglasnost slovenačkom NLB-u za sticanje direktnog kontrolnog vlasništva u Komercijalnoj banci, čime su se stekli uslovi za realizaciju preuzimanja Komercijalne banke. Postupak po tom zahtevu Nove Ljubljanske banke d.d. za sticanje vlasništva u Komercijalnoj banci okončan je 9. decembra.

Postupak je okončan donošenjem rešenja NBS, kojim je data prethodna saglasnost NLB-u za sticanje direktnog kontrolnog vlasništva, koje će joj omogućiti 83,23 odsto, odnosno više od 50 odsto glasačkih prava u Komercijalnoj banci.

Preuzimanje Komercijalne banke podrazumeva isplatu kupoprodajne cene i sprovođenje promene vlasništva nad akcijama banke u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti na osnovu Ugovora o kupoprodaji akcija zaključenog između Republike Srbije i NLB.

Pri tome je, objašnjavaju u NBS, rok u kome se transakcija može najkasnije realizovati - do usvajanja prvih narednih godišnjih finansijskih izveštaja, odnosno revidiranih finansijskih izveštaja NLB-a.

Koliko tačno dobijamo? 

 

Početkom decembra je stigla i neophodna saglasnost Evropske centralne banke za prezumanje Komercijalne banke koja je dostavljena Narodnoj banci Srbije. Inače, državi je već isplaćeno oko 60 miliona evra kroz dividendu, a isplata zaostalih dividendi bio je jedan od uslova za zatvaranje transakcije.

Srbija će pored 387 miliona evra za 83,2 odsto akcija u vlasništvu države do završetka preuzimanje Komercijalne banke prihodovati ukupno oko 460 miliona evra. Od već dobijenih 60 miliona evra ili oko sedam milijardi dinara, 3,7 milijardi dinara odnosi se na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu.

Privatizacija Komercijalne banke je deo sporazuma MMF-a sa Srbijom, koji ističe krajem godine. Na vanrednoj sednici skupštine akcionara Komercijalne banke 11. decembra smenjen je Upravni odbor banke i postavljeni su novi članovi.

Razrešena je dosadašnja predsednica UO Marija Sokić, predsednik Upravnog odbora banke, kao i članovi Daniel Pantić, Dejan Hadžić, Katarina Šušić, Goran Kneževic i Zoran Jović.

Novi predsednik UO je Arčibald Kremser, a članovi su Blaž Brodnjak, Ursula Kovačić, Igor Zalar, Marko Jerić, Vesna Vodopivec, Nenad Filipović, Gaj Ričard Stil Stivens i Dragan Ðuričin, objavljeno je na sajtu Komercijalne banke.

Video: Potpisan ugovor o prodaji Komercijalne banke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gordana

    30. decembar 2020 | 07:31

    Ima li jos sta da se proda u ovoj drzavi? Jel ostalo barem nesto zasta mozemo reci da je srpsko?

  • To ima

    30. decembar 2020 | 10:07

    @Gordana Ima Opstine,Sudovi,Skole osnovne,srednje,JKP,EDB,Katastri,PIO,RGZ

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>