• 0

Ova fabrika mesečno proizvede 160.000 lopti, sa kojima se Ronaldo "poigrava" na terenu

Fabrika Bola Gema je već započela proizvodnju lopti uoči Svetskog kupa 2022. u državi Katar

  • 0
lopta, fudbal Foto: Unsplash

Milioni gledalaca revnosno prate fudbalske mečeve, gledajući Ronalda, Mesija i druge asove kako postižu vanserijske golove, kada se lopta poput munje "zabije" u mrežu.

Naravno, gotovo niko ne razmišlja odakle potiču sve te lopte, sa kojima vrhunski fudbaleri izvode magiju na terenu. Istina je da se skoro 70% odsto svetskih fudbalskih lopti pravi u jednom malom gradu na severu Pakistana.

Proizvodnja fudbalskih lopti glavni je izvor prihoda u gradu Sialkot, gde se nalazi barem 1.000 fabrika za proizvodnju, koje zapošljavaju blizu 60.000 ljudi.

Ipak, tokom pandemije virusa korona mnoge fabrike su privremeno bile zatvorene. Potražnja za fudbalskim loptama drastično je opala zbog situacije, jer su igrališta zatvorena, nije bilo utakmica, ljudi se slabije druže "na terenu oko zgrade".

Potražnja je opala za čak 70%, rekao je Waseem Shahbaz Lodhi, menadžer u fabrici Bola Gema u Pakistanu, koja mesečno proizvede čak 160.000 lopti. Tu su radnici odgovorni za sve aspekte stvaranja fudbalske lopte: od sečenja i oblikovanja vruće gume do spajanja 20 šestouglova i 12 petouglova.

Industrija stara 100 godina

Lopte koje je odobrila FIFA, poput onih koje proizvodi Bola Gema, mogu se prodati za više od 100 američkih dolara - to je više od mesečne zarade nekih radnika koji ih prave. Uoči poslednjeg Svetskog prvenstva 2018. godine, Pakistan je izvezao više od 37 miliona fudbalskih lopti širom sveta.

Bola Gema je već započela proizvodnju lopti uoči Svetskog kupa 2022. u državi Katar. Iako je posao propadao zbog zastoja u timskim sportovima tokom pandemije, Lodhi je pazio na svoje radnike.

- Bili smo kod kuće dva do tri meseca, ali vlasnici kompanije Bola Gema i dalje su nam plaćali. Dakle, zato se nismo brinuli - rekla je radnica Saeeda Bibi.

Kompanija je takođe stvorila prodavnicu u kojoj radnici mogu da kupuju proizvode za domaćinstvo po sniženoj ceni. Njen rad je omogućila premija od 10%, koja se odnosi na fudbalske lopte, prodate stranim kupcima.

Tih 10% se uzima nazad da bi se radnicima Bola Gema fabrike obezbedile niže cene u prodavnici. Iako pandemija predugo traje, Lodhi se nada da će se industrija fudbalskih lopti vratiti na staro, i navodi da dobijaju nove zahteve.

Video: Golub od milion evra: Evo kako zaboravljeni hobi i u Srbiji može da donese mnogo para

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>