• 2
 ≫ 

EU danas zvanično potpisala sporazum s Britanijom, čeka se Džonsonov "pečat" na papiru

 ≫ 

Nakon dugogodišnjih pregovora, Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo postigli su trgovinski sporazum 24. decembra ove godine

  • 2
Brexit Bregzit Velika Britanija Evropska Unija EU Foto: Tanjug/AP

Najviši zvaničnici Evropske unije danas su zvanično potpisali dugogodišnji trgovinski sporazum sa Ujedinjenim Kraljevstvom, nakon Bregzita.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, i predsednik Evropskog saveta Čarls Majkl, "stavili su olovku na papir" tokom kratke ceremonije potpisivanja u Briselu.

Dokumenti će se sada prebacivati do Londona u RAF avionu, da ih britanski premijer Boris Džonson potpiše.

- Sporazum koji smo danas potpisali rezultat je višemesečnih intenzivnih pregovora u kojima je Evropska unija pokazala neviđen nivo jedinstva - rekao je Majkl, i dodao da je "to pošten i uravnotežen sporazum koji u potpunosti štiti bazične interese Evropske unije i stvara stabilnost i predvidljivost za građane i kompanije".

Podsećamo, nakon dugogodišnjih pregovora, Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo postigli su trgovinski sporazum 24. decembra ove godine.

Parlament Ujedinjenog Kraljevstva kasnije će započeti raspravu o sporazumu kojim se uspostavljaju nova trgovinska pravila između bloka koji čini 27 članica, i bivše članice - Britanije. Trebalo bi da stupi na snagu 1. januara.

Sporazum na kraju treba da odobri britanski parlament i zakonodavno telo EU. Lideri političkih grupa Evropskog parlamenta rekli su da neće tražiti puno odobrenje do marta zbog specifičnih i dalekosežnih implikacija sporazuma.

EU i Velika Britanija zaključile su ugovor o odnosu posle Bregzita, na 1.240 stranica (2.000 stranica sa aneksima), samo nedelju dana pre krajnjeg roka.

Video: To je to! Zastava Velike Britanije se više ne vijori u Briselu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    30. decembar 2020 | 10:49

    Kako ovo smunđaše nabrzaka, hahaha, Korona ovo, ono:)

  • nikolas

    30. decembar 2020 | 11:30

    NEDAJU SE ENGLEZI BRISELSKOJ BIROKRATIJI I TERORU !!! BRAVO !!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>