• 11

Oni su svake godine punili džepove 31. decembra, a sada i da hoće - ne mogu da zarade

Svi beže s posla oko Nove godine, ove godine, oni nemaju izbora

  • 11
taksista, konobar, prodavac jelki, frizer Foto: Shutterstock, Pixabay

Godinama ranije, većina nas je unapred planirala kako da predstojeće praznične dane iskombinuje tako da ne ide na posao. Ipak, ima onih koji hteli ne hteli moraju da rade, ili bar da dežuraju, a dosta je i onih koji jedva čekaju upravo praznike kako bi mogli dodatno da zarade

Kolika god nam bila prosečna plata u toku ostalih meseci, mnogi su pre da biraju slobodan dan nego zaradu za 31. decembar. Ove godine sve se promenilo. Zanimanja za koje je važilo da im novogodišnja noć donese i ekstra zaradu, prosto sada nemaju izbora. 

Ograničeno radno vreme i epidemiološke mere moraće se da se poštuju, tako da će sada i oni koji su dobili dozvolu, raditi kraće, odnosno do 18h ili 20h.

- Svi beže od rada za Novu godinu, više bi voleli da tu noć provedu sa članovima porodice ili da otputuju. Postoje zanimanja koja po prirodi posla zahtevaju dežurstva, ali meni nije poznat podatak da neko daje više novca za rad praznikom - rekla je ranije za Telegraf Biznis Ranka Savić iz ASNS.

Radnici koji rade za te dane, mogu da računaju na duplu dnevnicu, ili bakšiš u zavisnosti od profesije, osim ako se ne bave delatnostima, koja su povezana baš sa praznicima.

Pekari, obezbeđenje, portiri, lekari, medicinske sestre, vatrogasci, kasiri, čistači, konobari - oni uglavnom rade noću, što znači i novogodišnju i to mora da utiče na obračun njegove zarade na kraju meseca, ali ne specifično i za dan dočeka.

Dodatno, dnevna smena takvih radnika plaća se tek 25.000 dinara, dok je noćna oko 45.000 (neto).

Sada je situacija obrnuta i evo kome se ove godine neće uvećati prihodi od praznične euforije:

Konobari

Sudeći prema izjavama onih koji su konobarisali ranijih godina, u toku najluđe noći, najluđa je i zarada. Tako, konobare gazde nekada časte i posebnom dnevnicom od 50 evra za to veče, a kada se na to doda bakšiš, reklo bi se da se isplati. Gužva i pijani gosti su međutim, nešto sa čim moraju da se suoče. Sada međutim, oni neće raditi tu noć.

Ugostitelji

Radno vreme kafića i restorana ograničeno je do 18h sati, a upozoreni su svi koji su zakazali okupljanje ili večeru i tome slično, da iste otkažu, jer jednostavno, nikakve žurke, niti muzike, niti rada ugostitelja neće biti posle tog vremena. Inspekcije će češljati cele noći potencijalne "štekove". 

Trgovci i Ulice otvorenih srca

Nema dežurnih prodavnica, nema dežurnih prodavaca. Čak i oni koji su prodavali nešto u Ulicama otvorenih srca, ove godine nemaju tu mogućnost, jer su sve manifestacije tog tipa otkazane.

Deda Mraz

Jedan od načina da zaradite nešto dodatnog novca jeste da obučete odelo Deda Mraza. Da je ovaj posao isplativ govori činjenica da se svake godine povećava broj osoba koji glumeći poznatog deku zarađuju dodatni novac. Cene se kreću od 2.000 pa do 15.000 dinara, a sve zavisi od veštine, animacije i termina iznajmljivanja. Tako je bilo do sada. Deda Mrazovi su masovno ostali bez posla, jer nisu angažovani kao ranijih godina. Jedino su mogli online putem da dobiju neku zaradu.

foto Pixabay foto Pixabay

Kozmetičari, fizeri

Termini kod manikira, frizera ili za depilaciju zakazuju se za kraj decembra i po nekoliko meseci unapred. Obično dame vole časte za uslugu, tako da termin od 1.300 dinara bude minimum 1.500. Saberite to za minimum desetak termina dnevno po jednoj komzetičarki. Kako nam je priznala jedna od njih, radila je i duplu smenu do ponoći, jer je prošle godine zaradila za noć kao za čitav mesec! I za njih važi  - sve što zarade biće do 18h.

Taksisti

Taksistima je tradicionalno doček radan dana, a kako nam kažu, zarada je dobra. Pitanje je da li će imati mušterija uopšte za ovaj doček.

Muzičari

Bilo da nastupaju na trgovima, u klubovima ili kafanama, izvesna je bila njihova zarada. Sada nemaju posla

Medicinari, policajci, vatrogasci, čuvari

Noćni rad je oko 390 dinara po satu, ali više od toga baš za novu godinu teško da će da zarade. Poslodavac ili država platiće ih najviše 110 odsto na osnovnicu dnevnice, koliko im i pripada po zakonu o radu kada je državni ili verski praznik u pitanju. I za njih će ove godine biti manje posla, što znači manje dežursava.

Kolike su im inače plate

Najmanje poslednje prosečne neto zarade isplaćene su u delatnostima koje smo pomenuli, a to su usluge smeštaja i ishrane – 35.160 dinara, a potom zaposlenima u ostalim uslužnim delatnostima – 41.162. U delatnosti umetnost, zabava i rekreacija zarada je bila 46.128 dinara, trgovini na veliko i malo, administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima 49.502.

Najtanja koverta stigla je u džepove zaposlenih u oblasti pripreme i posluživanja hrane i pića – 32.223 dinara. Manje od 40.000 dinara u oktobru su zaradili i zaposleni u trgovini na malo, uslugama održavanja objekata i okoline – 38.599, oni koji rade u delatnostima putničkih agencija, tur-operatera i rezervacija – 39.040.

Video: Telegraf u kući Deda Mraza: Ovako je korona uticala na najomiljenijeg čoveka na planeti

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    30. decembar 2020 | 11:14

    Bitno da je dao hrvatima milion evra!

  • 🚕

    30. decembar 2020 | 12:10

    Uzmem za Novu Godinu 200€ pa post do srpske Nove Godine a onda post do polovine marta jer se narod istrošio od slava i novih godina,tako žive sve uslužne delatnosti.

  • Lejla

    30. decembar 2020 | 13:28

    Frizerke uvijek zarade...lijepa kosa je pola ljepote...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>