• 3

Poreska im stavila katanac na vrata, Kinezi nasmejali celu Srbiju svojom porukom ispod "trake"

Domišljati vlasnici jedne kineske radnje našli su način kako da privuku mušterije, nakon pauze zbog zatvaranja lokala

  • 3
kineska radnja Foto: Pixabay

Prvi Kinezi, trgovci, počeli su da pristižu u Beograd davne 1996/97. godine, otprilike u isto vreme kada je naša državna delegacija obilazila Kinu. Početkom 2000. ovi marljivi stranci, koji su u Srbiji odavno postali domaći, dobili su dozvolu da naprave svoj kvart.

Kineske četvrti su poznate širom sveta, to su mesta gde možete naći sve što vam treba za kuću ili oblačenje, a uz to možete jesti originalnu hranu iz Azije ili kupiti namirnice za spremanje kod kuće. Novi Beograd je pre pune dve decenije dobio "kineski blok 70".

Od tada, Kinezi su, kao trgovci u Srbiji, krenuli masovno da se šire, i to po celoj zemlji. Nisu ciljali samo velike gradove i prometne ulice, možete ih i dan-danas naći u varošicama. Svuda pronađu svoje kupce. Doduše, cene proizvoda su vremenom rasle u odnosu na one početne, ali se poboljšala i ponuda.

Neke kineske malene radnje pretvarale su se, maltene preko noći, u ozbiljne robne kuće. Tu postoji obezbeđenje, nivo provere i zaštite je visok, poštuju se pravila i u vreme pandemije, roba je sortirana po p.s.-u, nema nereda.

Uglavnom, Kinezi su kroz godine počeli ozbiljno da zarađuju od biznisa u Srbiji i da obezbeđuju plate domaćim radnicima.

Poznati su kao prodavci koji znaju kako se "trguje". U stanju su da svoje objekte snabdeju baš svime što treba prosečnom kupcu, a isto tako - izgleda da su spremni i da iznenade verne mušterije neobičnim gestovima. Jedan takav je nasmejao celu Srbiju, i čak osvanuo na Tviteru.

Naime, Poreska uprava je nedavno zatvorila jednu kinesku radnju, ali to ih nije obeshrabrilo. Ispod crvene trake na kojoj piše Poreska uprava, a koja je zalepljena na ulaznim vratima, domišljati vlasnici lokala su okačili papir sa zanimljivim tekstom.

"Povodom ponovnog otvaranja 05.01.2021. očekuju vas pokloni!".

Jedan korisnik Tvitera, koji je i podelio ovu fotografiju, napisao je Ove kineske prodavnice su neuništive. Da li se slažete?

Podsećamo, u septembru ove godine Poreska uprava je stavila katanac na vrata čak 350 pekara, jer nisu izdavale fiskalne račune ili nisu prijavile radnike, što su najčešći razlozi za privremeno obustavljanje rada nekog preduzetničkog objekta.

Video: Tržni centri u Srbiji puni kao oko: Dugačak red ispred poznate modne radnje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    30. decembar 2020 | 12:19

    Prodaju krš od robe a pri tom imaju programe kojima mogu da storniraju svaki račun. U fazonu F10 da račun prođe a F11 da stornira. Ne plaćaju porez na promet a isisavaju keš iz Srbije i šalju u Kinu. I tako po celom svetu.

  • Djak

    30. decembar 2020 | 12:22

    Eto srece da nikada nisu dosli.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>