• 44

Leglo 400 miliona evra: Srbija više nije vlasnik Komercijalne banke

Posle potpisivanja Ugovora, u budžet Republike Srbije uplaćeno je 395 miliona evra

 • 44
Komercijalna banka, MIN FIN

Foto: Ministarstvo finansija

Danas je zvanično zavšen proces prodaje Кomercijalne banke a.d. Beograd. 

Ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali danas je, sa zastupnikom Nove Ljubljanske banke (NLB) Branislavom Marićem, potpisao „Ugovor o prenosu akcija“ između Republike Srbije i NLB banke d.d. Ljubljana, Slovenija, čime je okončan proces prodaje Кomercijalne banke a.d. Beograd. Predmet ugovora je 83,23% običnih akcija Кomercijalne banke.

Takođe, nakon potpisivanja Ugovora, u budžet Republike Srbije uplaćeno je 395 miliona evra.

Ministar Mali je, nakon potpisivanja ugovora, rekao da je za finansijski i bankarski sektor danas veliki dan jer je završena važna transakcija, i istakao da je ceo postupak prodaje Кomercijalne banke, sve vreme, bio veoma transparentan i profesionalan.

- Pored 395 miliona evra koje su danas uplaćene u budžet Republike Srbije, podsetiću vas i da je u budžet ranije uplaćeno oko 60 miliona evra, odnosno oko sedam milijardi dinara, od čega se 3,7 milijardi dinara odnosi na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu - rekao je ministar finansija. On je dodao da je sa završetkom svih transakcija, Republika Srbija od prodaje Кomercijalne banke ukupno prihodovala više od 450 miliona evra.

Komercijalna banka, MIN FIN

Foto: Ministarstvo finansija

- Sveukupno, dobili smo cenu koja je iznad gornjeg ranga procene vrednosti banke, koju je izradio naš finansijski savetnik Lazard i možemo da budemo veoma zadovoljni - naveo je ministar Mali.

Prodaja Кomercijalne banke, prema njegovim rečima, jeste pokazatelj da strani investitori i dalje veruju u Srbiju, i pored svih izazova i krize sa kojom se ceo svet u ovoj 2020. godini suočava. Sa ovom investicijom, istakao je, ukupan priliv stranih direktnih investicija u Republici Srbiji u 2020. godini će iznositi skoro tri milijarde evra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Poo

  Tako je sve prodajte, sveeee. A nek nam dođu turci, kinezi sa fabrika napravljenim za deset dana plate 27000 din a uzmu subvencije idemooooo

  83
  1

  Podelite komentar

 • BranislavM

  Prodavanje banke je investicija????E moj ministre,sa Avale se vidi da si kupio diplomu!

  61
  1

  Podelite komentar

 • Ja

  sve prodati, zavrsiti mandate, pokupiti lovu a vi sirotinjo se snalazite... tuga

  55
  2

  Podelite komentar

Google preporuke