• 6

Šta država planira sa novcem od Komercijalne banke? Deo ide na "Ljig - Preljina"

Novac od prodaje banke država će iskoristiti za otplatu dugova, smanjivanje javnog duga...

  • 6
Komercijalna banka

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Današnjim sticanjem vlasništva na 83,23% običnih akcija u Komercijalnoj banci a.d. Beograd (KB), NLB je napravila poslednji korak u ovoj transakciji

NLB je pribavila sve neophodne dozvole za ovu transakciju, uključujući i saglasnost Evropske centralne banke i Narodne banke Srbije. Konačna kupoprodajna cena (koja uključuje i kamatu od 1. januara 2020. godine) iznosila je 394,7 miliona evra u skladu s odredbama ugovora o kupoprodaji akcija (‘SPA’) koji je zaključen s Republikom Srbijom 26. februara 2020.

Ugovor je potpisao ministar finansija Siniša Mali, a odmah potom je novac legao na račun Srbije. 

Ministar je napomenuo i da je deo sredstava od prodaje Кomercijalne banke namenjen za vraćanje starih i skupih dugova iz 2012. godine.

- Mi smo dobili saglasnost od Vlade Azerbejdžana da sredstva od prodaje Кomercijalne banke budu upotrebljena za prevremenu otplatu azerbejdžanskog kredita, čiji je rok dospeća 2027. godina. Tim kreditom je finansirana izgradnja autoputa Ljig-Preljina, a njegov iznos je bio 300 miliona evra, sa kamatom od 4%. Ukupno stanje duga na današnji dan iznosilo je 172,7 miliona evra i to je u celosti otplaćeno - rekao je ministar finansija Republike Srbije.

Кako je istakao, sa prevremenom otplatom duga, Republika Srbija uštedela je 25,9 miliona evra od kamata koje bi plaćali do dospeća 2027. godine.

- Posle prevremene otplate, udeo javnog duga u BDP biće 57,8% na nivou opšte države, odnosno 56,8% na centralnom nivou - naglasio je ministar finansija, ističući da je Republika Srbija u ovako teškoj godini uspela da zadrži makroekonomsku stabilnost i da održi javne finansije pod kontrolom.

Sve to je, dodao je, uticalo i da imamo najbolje rezultate u Evropi kada je reč o privrednom rastu, pa će Republika Srbija ovu godinu završiti sa najmanjim padom u Evropi.

On se zahvalio svima koji su učestvovali u postupku prodaje akcija Кomercijalne banke, i istakao da je veoma zadovoljan što je jedna tako ozbiljna finansijska institucija, koja ima strategiju i viziju, kao što je NLB grupacija prepoznala interes u kupovini akcija Кomercijalne banke.

Predsednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak poželeo je srdačnu dobrodošlicu kolegama iz Кomercijalne banke u NLB Grupu.

On je rekao i da ovaj korak neće izmeniti celokupni strateški fokus NLB Grupe, niti će uticati na njenu viziju.

Komercijalna banka, MIN FIN

Foto: Ministarstvo finansija

Proces pronalaženja strateškog partnera za Кomercijalnu banku započet je javnim pozivom 31. maja 2019. godine, u toku koga je investiciona banka Lazard, koja je savetnik Republike Srbije u ovom procesu, kontaktirala 28 renomiranih finansijskih institucija širom sveta, od čega su polovina bile banke, a druga polovina investicioni fondovi. Od tog broja, njih šest je poslalo Pisma o zainteresovanosti, nakon čega su najpre stigle četiri neobavezujuće ponude, a zatim i tri obavezujuće, od kojih je najbolja bila ponuda NLB-a.

Prodato je 83,23% običnih akcija banke za iznos od 387,02 miliona eura, uvećan za kamatu po kamatnoj stopi od 2% godišnje, za period od 1. januara 2020. godine do datuma završetka transakcije. Ugovorom je predviđeno i da se 50% iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, na osnovu čega je Republika Srbija prihodovala iznos od oko 32 miliona evra. Dodatno, bila je predviđena i isplata dividendi iz ranijih godina, po kom osnovu je Srbija prihodovala oko 27 miliona evra.

Privatizacija Кomercijalne banke je deo sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Video: Prodata Komercijalna banka: Državna kasa teža za 400 miliona evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trange-frange

    30. decembar 2020 | 16:16

    Deo na, Ljig-Preljina, a, deo u dzepove!

  • nikolas

    30. decembar 2020 | 16:46

    MA TO STO STE PRODALI PRODALI STE ALI DAJTE VI NAMA JEDNU SRPSKU BANKU U KOJU CEMO ULAGATI A DA NOVAC OSTAJE U SRBIJI I DA SE SA TIM NOVCEM GRADI I RADI !!! NAS NAPOLJU IMA 5 MILIONA I VEOMA SMO ZABRINUTI STO NAM STRANCI PIJU KRV NA SLAMKU!!!

  • Alfa

    30. decembar 2020 | 16:37

    Kao da je bitno sta planira ionako ce biti pojela konja trava ali ono sto ke bitno Srbija nema vise nijednu svoju banku super bravo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>