• 8

Strmovit pad vlasnika Alibabe: Džek Ma za dva meseca izgubio 11 milijardi dolara

Ma je u poslednjih mesec i po dana praktično nestao iz javnosti

  • 8
Jack Ma, Džek Ma, Alibaba Foto: Tanjug/AP

Bogatstvo vlasnika Alibabe, milijardera Džeka Maa, smanjilo se za 11 milijardi od kraja oktobra kada je kineska vlada pokrenula nadzor nad njegovim carstvom.

Ovaj 56-godišnji bivši nastavnik engleskog jezika često je povezivan sa meteorskim usponom internet sektora u Kini. Ove godine je njegovo bogatstvo dostiglo vrhunac i sa 61,7 milijardi dolara bio je na pravom putu da povrati mesto najbogatijeg čoveka u Kini.

Danas, sa 50,9 milijardi dolara pao je na 25. mesto Blumbergove liste 500 najbogatijih ljudi na svetu.

Kineska državna uprava za regulaciju tržišta (SAMR) pokrenula je istragu protiv kompanije Alibaba zbog sumnji da je u svom poslovanju pokazala određene monopolističke aktivnosti.

Državni finansijski regulatori i ranije su upozoravali Alibabu da prekine s praksom kojom primorava trgovce da potpisuju ekskluzivne ugovore koji ih sprečavaju da nude proizvode na konkurentskim platformama. U fokusu istrage je takozvana praksa „uzmi ili ostavi“.

Alibaba kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Kineski tehnološki giganti Alibaba i Tencent su pod pojačanim nadzorom države koju zabrinjava njihova ekspanzija i sve veća moć kada je u pitanju pozicija na tržištu. Zbog toga je prošlog meseca Ant Group, kao finansijski ogranak kompanije Alibaba, bio prisiljen da obustavi dvostruku inicijalnu javnu ponudu (IPO) na berzama u Šangaju i Hongkongu.

Blumberg u svojoj analizi ističe da je aktuelno stanje samo logična posledica problematičnog odnosa koji osnivač Alibabe i najbogatiji Kinez na svetu Džek Ma već nekoliko godina „gaji“ sa državnim vrhom. Očigledno je, piše američki ekonomski medij, da Ma sada plaća cenu svog ponašanja, odnosno da su vlasti odlučile da okrenu drugi list i zauzdaju svoje tehnološke tajkune dok još mogu.

Ma je u poslednjih mesec i po dana praktično nestao iz javnosti, inače poznat po veoma glasovitim i ekscentričnim nastupima. Preduzetniku, koji je na neki način postao zaštitno lice kineskog ekonomskog uspona u poslednje dve decenije, vlasti su naložile da ne napušta zemlju do daljnjeg.

Video: Gde smo bili tada, a gde danas: Vizionarski intervju Jevrosimovića pre 15 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shanghai

    30. decembar 2020 | 21:07

    Napravio je samo jednu gresku! Pokusao je da novac iznese iz Kine... A to se ovde ne prasta! Nikome!

  • Marko

    30. decembar 2020 | 18:09

    Ma nije on izgubio nista, to su neke cifre na ekranu samo. Nije imao dva vagona para, pa mu neko odneo deo..

  • Boža zemunac

    30. decembar 2020 | 17:43

    Uh, evo neću moći da spavam i popijem jutarnju kafu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>