• 77

Srbija otkupila deo Er Srbije od Arapa

Dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta je na zahtev Er Srbije

  • 77
air serbia er srbija

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na osnovu ugovora između Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije i Er Srbije, izvršena je dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije, pri čemu je Republika Srbija povećala svoj vlasnički udeo u Er Srbiji sa dosadašnjih 51 na 82 odsto, dok je udeo Etihad ervejza umanjen sa 49 na 18 odsto. Uvećanje osnovnog kapitala Društva, preduzeto je u cilju otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih pandemijom zarazne bolesti COVID-19.

Podsetimo, Vlada Srbije je više puta najavila da neće dozvoliti propast nacionalnog avio-prevoznika, i da će ukoliko treba, otkupiti udeo.

- Zahvalni smo Vladi Republike Srbije na tome što je pružila podršku nacionalnoj avio-kompaniji da prevaziđe prepreke u poslovanju uzrokovane pandemijom korona virusa u najtežoj godini u istoriji putničkog avio-saobraćaja - izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije. On je dodao da su "na ovaj način stvorene osnove za dalje nesmetano poslovanje i da će, uz temeljne mere racionalizacije poslovanja kompanije koje su već uveliko u toku, Er Srbija moći da prevaziđe teškoće, učvrsti svoju poziciju lidera u regionu i nastavi da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji, pre svega saobraćaju i turizmu."

Dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta je na zahtev Er Srbije, u skladu sa uredbom Vlade Republike Srbije iz oktobra 2020. godine, kojom se predviđa mera dokapitalizacije privrednih subjekata pogođenih pandemijom. Ta uredba u potpunosti je usklađena sa Privremenim pravnim okvirom Evropske komisije, kojim se uređuju mere državne pomoći za podršku privredi u toku trenutne pandemije COVID-19, uključujući i dokapitalizaciju.

Na zahtev Vlade Srbije, Komisija za kontrolu državne pomoći je razmotrila predložene mere i potvrdila da je mera uvećanja osnovnog kapitala Društva usklađena sa pozitivno-pravnim propisima Republike Srbije, čime su se stvorili uslovi da se dokapitalizacija sprovede.

Video: Siniša Mali: Pomažemo Er Srbiji, to je jedan od tri simbola zemlje

(Telergaf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    Kad odu ovi ode i Er Serbia kao Montenegro isto ..Nego da pitam magove finansija odkud ideja za ovako megalomanski poduhvat ? Nasoj ekonomiji treba ovo breme ???? Pa nisko mi Nemacka da guramo kao oni Lufthanzu. Jače kompanije su u buli i recesiji zbog korone ....

  • Vladimir

    A jesi kupio mešalice od njihove firme a posle si te iste mešalice preprodao po sedmostruko višoj ceni istoj firmi i nije ti ništa bilo sumnjivo .Paja i Jare 🤣

  • Milos

    Jasta. Uzeo se kes od komercijalne banke pa se samo prosledio arapaima. Svaka cast. Ocaran sam nasim poslovanjem. Ma bas odlicni ste. Vi ste genijalci. Magovi. Kraljevi. Bogovi. Bravo Mali i kompanijo. Ali kupis srbiju od er srbije. Jadno i bedno.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke