• 77
 ≫ 

Srbija otkupila deo Er Srbije od Arapa

 ≫ 

Dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta je na zahtev Er Srbije

  • 77
air serbia er srbija Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na osnovu ugovora između Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije i Er Srbije, izvršena je dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije, pri čemu je Republika Srbija povećala svoj vlasnički udeo u Er Srbiji sa dosadašnjih 51 na 82 odsto, dok je udeo Etihad ervejza umanjen sa 49 na 18 odsto. Uvećanje osnovnog kapitala Društva, preduzeto je u cilju otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih pandemijom zarazne bolesti COVID-19.

Podsetimo, Vlada Srbije je više puta najavila da neće dozvoliti propast nacionalnog avio-prevoznika, i da će ukoliko treba, otkupiti udeo.

- Zahvalni smo Vladi Republike Srbije na tome što je pružila podršku nacionalnoj avio-kompaniji da prevaziđe prepreke u poslovanju uzrokovane pandemijom korona virusa u najtežoj godini u istoriji putničkog avio-saobraćaja - izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije. On je dodao da su "na ovaj način stvorene osnove za dalje nesmetano poslovanje i da će, uz temeljne mere racionalizacije poslovanja kompanije koje su već uveliko u toku, Er Srbija moći da prevaziđe teškoće, učvrsti svoju poziciju lidera u regionu i nastavi da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji, pre svega saobraćaju i turizmu."

Dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta je na zahtev Er Srbije, u skladu sa uredbom Vlade Republike Srbije iz oktobra 2020. godine, kojom se predviđa mera dokapitalizacije privrednih subjekata pogođenih pandemijom. Ta uredba u potpunosti je usklađena sa Privremenim pravnim okvirom Evropske komisije, kojim se uređuju mere državne pomoći za podršku privredi u toku trenutne pandemije COVID-19, uključujući i dokapitalizaciju.

Na zahtev Vlade Srbije, Komisija za kontrolu državne pomoći je razmotrila predložene mere i potvrdila da je mera uvećanja osnovnog kapitala Društva usklađena sa pozitivno-pravnim propisima Republike Srbije, čime su se stvorili uslovi da se dokapitalizacija sprovede.

Video: Siniša Mali: Pomažemo Er Srbiji, to je jedan od tri simbola zemlje

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bylli Piton

    30. decembar 2020 | 16:51

    Ugašen JAT zbog gubitaka a osnovan novi gubitaš.To sa Arapima je bila obična mutljavina "da se Vlasi ne dosete''. Sada kad Arapi zbog ove korone ne znaju kako će i svoju firmu da sačuvaju sve isplivalo na površinu. Dobili smo novu rupu bez dna.

  • Bojan

    30. decembar 2020 | 16:38

    Sto nekupimo i MAnčester siti???ono jer nam se moze)))

  • Ko koga

    30. decembar 2020 | 16:43

    ..ovde zaj..a?! Kad propada kompanija "zbog korone", onda je tu drzava da ulaze od poreznika..?!? Pa nemci isto muljaju.. dali lufthanzi 9 miljarde "zbog korone" a u trenutku pre korone vredela je kompanija 4 miljarde...?! Da pitam vladu sto nisu od pocetka propadanja JAT-a preuzeli sve, investirali kao da su arapi pa da ih "vidi bog"?! Pranje para kao i svuda pa cak i u toj dobroj, demokratskoj nemackoj... Gulija nek se cese..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>