• 3

Bajatović o prvim puštenim količinama gasa: Cene niže od 1. januara, dobra šansa za ulagače

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, otvoriće 1. januara novi gasovod koji kroz Srbiju prolazi od bugarske do mađarske granice u Gospođincima, u opštini Žabalj

  • 3
gas, gasovod

Foto: Unsplash

Direktor "Srbijagasa", Dušan Bajatović, izjavio je da su juče puštene prve količine gasa iz Bugarske kroz novi srpski gasovod, koji je deo Balkanskog toka.

On je za RTS kazao da su do 30. decembra testirani sistemi, kako bi tog dana bile puštene prve količine gasa iz interkonektora, odnosno dela unutrašnjeg transportnog sistema Srbije koji je u vlasništvu kompanije koja je osnovana po domaćim zakonima.

Pušteno je 140.000 metara kubnih gasa, kaže Bajatović i ističe da se sada zna da ceo sistem radi.

- Cevi su pune gasa, na ulazu iz Bugarske nekih 40 bara, u Banatskom dvoru kod Gospođinaca nekih 35 - naveo je, i dodao da će kroz Srbiju prolaziti 13,88 milijardi metara kubnih gasa na ulazu, a ostajaće u našoj zemlji onoliko koliko je potrebno za snabdevanje.

Upitan šta to znači, odnosno koliko je to gasa, Bajatović navodi da je to kao "EPS koji snabdeva celu Srbiju električnom energijom". Istakao je da je sve moralo da radi u "tišini".

- Mi smo ovo radili u tišini, pod velikim pritiscima, morali smo tako, ovo je velika pobeda Srbije, predsednika Srbije i njegove nacionalne, ekonomske i spoljnopolitičke politike - kaže Bajatović.

U prilog tome navodi da će od 1. januara cena gasa na bugarskoj granici, koja je sada 240 dolara, biti 155 dolara, odnosno od 60 do 90 dolara će u prva dva kvartala sledeće godine biti jeftiniji gas za naše potrošače na ulazu u Srbiju, nego što je to sada slučaj.

Bajatović kaže da će biti ušteda i na transportu, što će doprineti nižoj ceni gasa krajnjim potrošačima. Kako navodi, doći će do ubrzane gasifikacije u Srbiji, što će se ubrzo desiti u Leskovcu, Gadžinom Hanu, Vranju, Zaječaru, Majdanpeku, Boru, Kraljevu... Dodaje da će se raditi i gasovod prema Banjaluci.

gasovod

Foto: Pixabay

Bajatović kaže da će gasifikacija cele zemlje doprineti privlačenju novih investitora i u tom smislu primećuje da je Vojvodina 100 odsto već gasifikovana, kao i da ima najveće investicije.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, otvoriće 1. januara novi gasovod koji kroz Srbiju prolazi od bugarske do mađarske granice u Gospođincima, u opštini Žabalj. Dužina magistralnog gasovoda u Srbiji je 403 kilometra od bugarske do mađarske granice, odnosno od Zaječara do Horgoša.

Gasovod "Turski tok" je projekat ruskog "Gasproma" i turskog "Botaša", koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope, a dug je 930 kilometara sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj. Srbija i Bugarska taj deo gasovoda nazivaju "Balkanski tok". Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa. Ta količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.

Video: Nabujala Zapadna Morava odnela 100 metara gasovoda: Ministar rudarstva i energetike na terenu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novi Sad

    31. decembar 2020 | 09:16

    Ajde da vidimo i to cudo da u srbiji nesto pojeftini. Samo da ne bude neki izgovor pa da poskupi....

  • laki

    31. decembar 2020 | 11:12

    Cena gasa ce verovatno biti niza ali ne i za gradjane,neko mora da plati taj gasovod a to su gradjani koji koriste gas

  • Душан Вуковић

    3. januar 2021 | 00:51

    Поскупеће.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>