• 0

Šefu velike svetske kompanije preti 9 godina zatvora zbog korupcije, čeka se odluka suda

"Samsung" je odbacio optužbe protiv Lija navodeći da su "van zdrave pameti"

  • 0
Samsung kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Tužilaštvo Južne Koreje zatražilo je devetogodišnju kaznu za prvog čoveka Samsunga Li Džae-Jonga, zbog navodnog mita, iako se Li izvinio i obećao da više nikada neće biti umešan u slične optužbe.

Ovaj slučaj je 2016. godine izazvao pravu buru u istočnoazijskoj zemlji, nakon čega su krenuli višemesečni javni protesti, a predsednica Park Geun-Hje morala je da ode sa funkcije.

Ukoliko ga sud osudi, Li bi mogao da se vrati u zatvor na osnovu optužbi da je podmitio bivšu predsednicu i da joj je dao podršku, kako bi zauzvrat dobio pomoć vlade da učvrsti kontrolu nad Samsungom.

Ponovljeno suđenje dolazi u vreme dok se Li suočava sa ogromnim pritiskom da upravlja Samsungovom tranzicijom, nakon što je njegov otac i predsednik kompanije, Li Kun-Hi, preminuo u oktobru.

Li je preuzeo kontrolu nad kompanijom nakon što je njegov otac imao srčani udar 2014. godine, razvio je ceo konglomerat i "Samsung elektroniks", čiji godišnji prihod iznosi 12 odsto bruto proizvoda cele Južne Koreje.

"Samsung" je odbacio optužbe portiv Lija navodeći da je to "van zdrave pameti".

Lee Jae Yong, Samsung Li Džae Jong, Foto: Tanjug/AP

Ako bude uhapšen, to će dodatno naštetiti njegovoj reputaciji, ali i ugledu firme. Postaviće se pitanje opravdanosti odluke da Li bude na čelu kompanije, kažu južnokorejski ekonomski stručnjaci.

Li je proveo u zatvoru oko godinu dana 2018. godine, zbog optužbe da je podmićivao zvaničnike u vladi skupim poklonima, kako bi lakše dobio dozvole za spajanje kompanija.

Vrhovni sud Južne Koreje je poništio odluku nižeg suda i suspendovao kaznu, ali još je nejasno da li će Li morati da ponovo ide u zatvor. Vrhovni sud Seula će doneti presudu 18. januara, pišu južnokorejski mediji.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>