• 1

Putnici na cedilu: Montenegro erlajns im duguje 300.000 evra, ali nema para na računu za povraćaj

Iz MA su pojasnili da, shodno regulativi i Zakonu o obligacionim odnosima, putnici imaju pravo na povraćaj novca, a za letove koji su otkazani u rokovima kraćim od 14 dana i na naknadu dodatnih troškova koje su imali

  • 1
Novac, evri Foto: Shutterstock

Kompanija Montenegro erlajns (MA), koja je u postupku gašenja po osnovu odluke crnogorske vlade, duguje putnicima 300 hiljada evra zbog prodatih obračunskih kupona za letove od 26. decembra ove godine do 30. oktobra 2021.

Iz te avio-kompanije, koja je u subotu, 26. decembra, u celosti obustavila letove, precizirali su za podgorički dnevni list Pobijeda da je prodat 5.081 obračunski kupon za letove u navedenom periodu u ukupnoj vrednosti 301.000 evra.

"Dodatno imamo i veliki broj karata koje nisu iskorišćene ove godine, kao i veliki broj vaučera", rekli su iz MA.

Zbog toga se u ovom trenutku ne može proceniti ukupna vrednost odštete putnicima koji ne mogu da iskoriste avio-karte, a kompanija na svojim računima kod poslovnih banaka nema sredstava koja bi mogla da posluže za povraćaj novca putnicima, navodi se u tekstu.

Iz MA su pojasnili da, shodno regulativi i Zakonu o obligacionim odnosima, putnici imaju pravo na povraćaj novca, a za letove koji su otkazani u rokovima kraćim od 14 dana i na naknadu dodatnih troškova koje su imali.

U avio-kompaniji nemaju informaciju da li će vlada, kao vlasnik MA, platiti odštetu putnicima koji nisu mogli da iskoriste svoje avio-karte. U slučaju pokretanja stečaja kompanije putnici će, kao i svi ostali poverioci, biti u mogućnosti da prijave svoje potraživanje, rekli su iz MA.

Crnogorska Poreska uprava je prošlog petka, samo dan nakon odluke vlade o gašenju nacionalnog avio-prevoznika, preduzela u cilju obezbeđenja dospelih, a neizmirenih potraživanja, meru prinudne naplate blokadom žiro računa MA i to na ukupan iznos dospelih potraživanja od 15,26 miliona evra.

Putnici koji su ranije kupili karte Montenegro erlajnsa ostali su, nakon te odluke vlade, prepušteni sami sebi na crnogorskim i međunarodnim aerodromima.

Video: Gasi se Montenegro Airlines-a, njen pilot se na najemotivniji način oprostio - u obliku srca!

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>