• 17

Frilenseri iz ove susedne zemlje uplatili više od 940.000 evra na ime poreza

Za ovu vrstu radnika nisu dogovarani sporazumi o odgođenom plaćanju

 • 17
Frilenser, rad od kuće, laptop, rad u prirodi

Foto: Pixabay

Na području Federacije BiH je u 2020. godini 741 osoba ostvarila prihode iz inostranstva i po osnovu poreza na dohodak građana uplatila ukupno 1,840.933 KM, odnosno 941,2 hiljade evra, prema podacima Poreske uprave FBiH.

Kako su naveli iz Poreske uprave te zemlje, podneto je 3.908 prijava Akontacija poreza po odbitku na druge samostalne delatnosti na prihod iz inostranstva (AMS-1035), na osnovu čega je i prikupljan porez.

Iako je pandemija znatno poremetila tržište, pa samim tim i frilensere koji su iskazali nezadovoljstvo "korona zakonom" Federacije BiH, iz Poreske uprave ističu da, kada je u pitanju ova grupa poreskih obveznika, nisu dogovarani sporazumi o odgođenom plaćanju.

Kada je u pitanju problem prinudne naplate poreskih obaveza, koji traje još od 2015. godine, iz Uprave navode da je proces naplate i dalje u toku, ali da je i veliki broj frilensera izvršio prijave poreza retroaktivno.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • ...

  Oni plaćaju 10% od zarade, a ne kao mi sto moramo da platimo 55%. Ja bih prva platila da je 10% kao i kod njih!!!

  51
  0

  Podelite komentar

 • Vlada

  Pod 1. Dakle po samom tekstu se vidi da su i pored toga sto su potpuno divlja drzava cak i oni platili manje nego sto nama pokusavaju da uzmu. Pod 2. Ako planirate da se ugledate na Bosnu i Hercegovinu umesto na moderne države koje bukvalno mole frilensere svojim zakonima da dođu kod njih, onda da se selimo svi kolektivno. Pod 3. Toliko o tome.

  49
  0

  Podelite komentar

 • 5T3F4N

  Da je nasa drzava regulisala freelancere, jos pre 5 godina, i stavila normalan porez od 10% kao sto su sve drzave u okolini, sad bi im kasa bila prepuna.

  40
  0

  Podelite komentar