• 17

Frilenseri iz ove susedne zemlje uplatili više od 940.000 evra na ime poreza

Za ovu vrstu radnika nisu dogovarani sporazumi o odgođenom plaćanju

  • 17
Frilenser, rad od kuće, laptop, rad u prirodi

Foto: Pixabay

Na području Federacije BiH je u 2020. godini 741 osoba ostvarila prihode iz inostranstva i po osnovu poreza na dohodak građana uplatila ukupno 1,840.933 KM, odnosno 941,2 hiljade evra, prema podacima Poreske uprave FBiH.

Kako su naveli iz Poreske uprave te zemlje, podneto je 3.908 prijava Akontacija poreza po odbitku na druge samostalne delatnosti na prihod iz inostranstva (AMS-1035), na osnovu čega je i prikupljan porez.

Iako je pandemija znatno poremetila tržište, pa samim tim i frilensere koji su iskazali nezadovoljstvo "korona zakonom" Federacije BiH, iz Poreske uprave ističu da, kada je u pitanju ova grupa poreskih obveznika, nisu dogovarani sporazumi o odgođenom plaćanju.

Kada je u pitanju problem prinudne naplate poreskih obaveza, koji traje još od 2015. godine, iz Uprave navode da je proces naplate i dalje u toku, ali da je i veliki broj frilensera izvršio prijave poreza retroaktivno.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    Doprinose neka plate oni koji hoce penziju. Mi ostali da placamo ono sto susedne drzave placaju - porez od 10 %. U Hrvatskoj je odluceno da se ne placa nista, samo oni koji zele staz. Normalno, svi mi zelimo biti osigurani, ali kako kad su mnogima prihodi mali. Kako da platim kad u proseku zaradim dvesta dolara?

  • Dragana N

    Moj sin radi na Italijanskom kruzeru, kao clan muzickog benda (sada na pauzi). Prijavljen je, i ta firma mu odbija doprinose za penzionono i socijalno osiguranje. Sada me interesuje, po osnovu cega je ovde u obavezi da placa iste te doprinose za penziono i socijalno osiguranje, kada niti je prijavljen penzionom fondu, niti je zdravstveno osiguran? Kakva prava ce on ovde ostvariti na osnovu uplate u ova dva fonda. Jedino sto je ispravno je da plati porez da dohodak gradjana, i to na visak iznad neoporezive osnovice (10%). Ostalo je smislio neko bez mozga, ili neko mnogo bezobrazan.

  • Nemanja

    Kod njih je porez 10%, a kod nas 45%. To ne može da se poredi.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke