• 0

Korporativna Amerika ostala "na nogama": Ulagačima u kompanije S&P 500 isplaćene rekordne dividende

Jedini izuzetak je Tesla, koja se nedavno pridružila ovoj indeksnoj korpi. Imperija Ilona Maska ne isplaćuje dividende na svoje obične akcije

  • 0
sad, amerika Foto: Unsplash

Korporativna Amerika je svetska sila za sebe, a biti u korpi S&P 500, koju čini 500 najuspešnijih kompanija iz SAD, velika je čast.

Tu privilegiju je nedavno imao i Ilon Mask, sa svojim divom Tesla, koji se pridružio Guglu, Eplu, Fejsbuku, Amazonu i ostalima. Sve firme iz "korpe" su manje-više napredovale u 2020, pre svega, zato što dosta njih dolazi iz tehnološkog sektora koji je ovu krizu pretvorio u korist.

Tako je iznos dividendi isplaćenih ulagačima, koji investiraju u kompanije iz indeksne korpe S&P 500, dostigao novi rekord u tekućoj godini uprkos udaru pandemije, pokazuje istraživanje kompanije "S&P Global".

Iznos dividendi porastao je za 0,7 posto na 58,28 dolara po akciji, u odnosu na prethodni rekord zabeležen 2019. godine. Visoke dividende u prvom tromesečju 2020. i veći iznos od očekivanog u četvrtom kvartalu, doveli su do rekordnih isplata investitorima, što je deveti uzastopni godišnji rekord.

O tome svedoči istraživanje Hauarda Silverblata, višeg analitičara specijalizovanog za indekse S&P i Dau Džons. Iako je indeks S&P 500 u početnoj fazi pandemije pao na najniži nivo od 2016. godine, od tada je rastao do najvišeg nivoa ikada.

Silverblat predviđa da će u 2021. iznos dividendi zabeležiti 10. uzastopnu rekordnu godinu, s rastom od 4,2 procenta u odnosu na 2020. Navodi, međutim, da ta računica obuhvata sve kompanije iz S&P 500 korpe, a da Tesla, recimo, ne isplaćuje dividendu na svoje obične akcije.

Ako se izuzme samo firma Ilona Maska, onda bi povećanje u narednoj godini trebalo da bude 5,9 odsto.

Video: Gde smo bili tada, a gde danas: Vizionarski intervju Jevrosimovića pre 15 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>