• 1

Poražavajući dan za Ambanija: Više nije najbogatiji čovek Azije, tron je zauzeo Žong Šanšan

Akumulacija njegovog bogatstva je jedna od najbrže postignutih u istoriji, budući da je do pandemije i krize, Šanšan jedva bio poznat van granica Kine

  • 1
Zhong Shanshan

Foto: Profimedia/ddp USA

Pre malo više od tri meseca, Džek Ma, vlasnik Alibabe, svrgnut je sa trona najbogatijeg Kineza. Zamenio da je Žong Šanšan (66), osnivač popularnog brenda flaširane vode "Nongfu Spring".

Dakle, ovaj biznismen ne posluje u tehnološkom sektoru, koji je u 2020. doživeo bum, niti je flaširana voda odjednom postala "must have". O čemu se onda radi? Caka je u tome što je Šanšan od aprila i direktor farmaceutske kompanije koja se bavi proizvodnjom vakcina - "Beijing Wantai Biological".

On je danas, na samom kraju godine, zvanično postao i najbogatiji čovek Azije, i tako je s 1. mesta "oterao" Indijca Mukeša Ambanija, milijardera i vlasnika "Reliance Industries Ltd".

Šanšanovo neto bogatstvo trenutno vredi 77,8 milijardi dolara. Kinez je ujedno i 11. najbogatija osoba na svetu, prema Blumbergovom indeksu milijardera. Akcije obe njegove kompanije su drastično porasle.

Akumulacija njegovog bogatstva je jedna od najbrže postignutih u istoriji, budući da je do pandemije i krize, Šanšan jedva bio poznat van granica Kine.

Video: Golub od milion evra: Evo kako zaboravljeni hobi i u Srbiji može da donese mnogo para

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Discovery

    31. decembar 2020 | 12:40

    Vidi se da se smorio. Sad će da kupi nekoliko ostrva da se uteši.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>