• 0

Važne vesti stižu iz Britanije: Svop trgovanje na EU platformama još tri meseca

Uprava za kontrolu finansijskog tržišta (FCA) saopštila je da će privremeno dozvoliti britanskim finansijskim firmama da koriste platforme u 27-članom bloku, ali samo u ovom slučaju...

  • 0
korona virus velika britanija Foto: Pixabay.com

Dugo se čekalo na postizanje dogovora između dve strane: EU i Velike Britanije, a onda se to dogodilo 24. decembra, na katoličko Badnje veče, samo nedelju dana pre krajnjeg roka.

Postignut trgovinski sporazum je ispisan na oko 2.000 stranica sa aneksima, a Britanski berzanski regulator je danas saopštio da će učesnicima na tržištu kapitala Velike Britanije dozvoliti da koriste platforme u Evropskoj uniji za svop trgovinu u narednom periodu do tri meseca, kako bi se izbegli potencijalni poremećaji na tržištima.

Nakon konačnog istupanja Britanije iz EU, večeras u 23:00 sata po srednjoevropskom vremenu, akteri na finansijskim tržištima u Ujedinjenom Kraljevstvu i EU suočili bi se sa nemogućnošću međusobnog svop trgovanja.

Uprava za kontrolu finansijskog tržišta (FCA) saopštila je da će privremeno dozvoliti britanskim finansijskim firmama da koriste platforme u 27-članom bloku, ukoliko nemaju sklopljene aranžmane za obavljanje te vrste trgovine negde drugde, na primer u Sjedinjenim Državama.

"Razmotrićemo do 31. marta 2021. da li tržišna ili regulatorna kretanja zahtevaju preispitivanje našeg pristupa", navodi se u saopštenju FCA.

Video: Britanija se suočava sa najvećom političkom krizom u 21. veku

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>