• 1

Usvojeno je čak 40 finansijskih zakona: Ovih 5 važe od danas, a tiču se vaših novčanika

Osim odluka vlade koje se tiču povećanja minimalne cene rada, plata ili penzija, usvojen je i čitav set zakona koji će takođe imati uticaj na naše finansije

  • 1
Narodna Skupstina, zakoni, finansije Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Godina za nama je bila godina u kojoj su doneti mnogi zakoni i izemene postojećih. Uvedena su nova finansijska pravila, takse i propisi koji će bitno uticati na naše živote, i posebno, na novčanike.

Svi oni stupaju upravo danas na snagu.

Koliko je tačno usvojenih zakona, dovoljno će vam reći podatak da je samo iz resora Ministarstva finanasija usvojeno čak 40 zakona. S jedne strane, cilj je bio da se, kako su navodili poslanici dok su obrazlagali iste, omogući privredi da dobro funkcioniše i za vreme pandemije, a sa druge strane "nisu stali sa nekim ranije planiranim aktivnostima, kao što su izrada Zakona o fiskalizaciji i Zakona o digitalnoj imovini.

Ali evo nekoliko koji će najdirektnije uticati na građane:

Zakon o akcizama = skuplje cigarete 1o dinara 

Paklica cigareta u Srbiji od danas biće skuplja za 10 dinara. Tako će najjeftinije cigarete koštati 270 dinara, a oni koji vole kvalitetniji duvan moraće da izvdvoje i 400 dinara. Izmenama Zakona o akcizama predviđeno je postepeno povećanje akciza na cigarete od 2021. do 2025. i to na svakih šest meseci po 1,50 dinara po paklici.

Planirani prihodi od akciza na cigarete u 2021. iznose 109,4 milijardi dinara. Dosadašnji nivo oporezivanja akcizom iznosio je 70 evra na 1.000 komada cigareta.

Akcize će biti povećane i na nesagorevajući duvan i na tečnost za punjenje elektronskih cigareta.

Zakon o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis = skuplja pretplata 

Među nizom su izmene Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis prema kojima će pretplata za RTS i RTV od 1. januara 2021. godine, odnosno danas, biti povećana na 299 dinara.

Pretplata za RTS i RTV će se i dalje naplaćivati kroz objedinjeni račun za struju.

 Zakona o budžetskom sistemu = više posla 

Dosadašnja kontrola zapošljavanja u javnom sektoru za koje je bila neophodna saglasnost i dozvola Vlade Srbije biće napuštena 1. januara 2021. godine i uveden fleksibilniji sistem, uz određena ograničenja. Tako će ubuduće korisnici javnih sredstava sami donositi odluke o zapošljavanju, shodno potrebama i u zavisnosti od novca kojim raspolažu, uz određeno ograničenje.

Novčanik Pexels/Robert Bogdan

To ograničenje se odnosi na zapošljavanje do 70 odsto od broja zaposlenih koji su napustili to preduzeće tokom prethodne godine. Ukoliko je, na primer, 10 zaposlenih napustilo jednu ustanovu tokom prethodne godine, maksimalan broj ljudi koji može biti zaposlen je sedam.

 Zakona o porezu na dohodak =neoporezivi iznos zarade sa 16.300 povećan na 18.300 dinara

Od danas, 1. januara 2021. godine, neoporezivi iznos zarade biće povećan sa 16.300 dinara na 18.300 dinara mesečno. Time se obezbeduje smanjenje fiskalnog opterećenja prihoda koje fizička lica ostvare po osnovu rada.

U cilju podsticanja zapošljavanja, izmenama Zakona o porezu na dohodak građana takođe je predviđeno produženje važenja olakšica za zapošljavanje novih lica do kraja 2021. godine.

Te olakšice se odnose na pravo na povraćaj dela plaćenog poreza po osnovu zarade novozaposlenog lica od 65 do 75 odsto, u zavisnosti od broja novozaposlenih lica, sa 31. decembra 2020. godine na 31. decembar 2021. godine.

Izmenama tog zakona predviđeno je proširenje poreskog oslobođenja kod poreza na dobitke od igara na sreću, na dobitke ostvarene od svih posebnih igara na sreću, uključujući i posebne igre na sreću kada se priređuju preko sredstava elektronske komunikacije.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>