• 1

Godina u kojoj je nafta pala na 0 dolara, a bitkon jurio ka 30.000: Šta smo naučili o ekonomiji

Istorijski pad tradicionalne robe i istorijski skok virtuelnog novčića

  • 1
Nafta bitkoin

Foto: Shutterstock, Pixabay

Najveća briga u svetu finansija tokom 2020, bila je naravno korona i njene poslodice. Berze su se tresle, investitori povlačili, milioni ljudi su ostajali bez poslova.

Posle ove, kažu ekonomisti, bićemo jedna druga svetska ekonomija, mnogo manja, i sasvim drugačijeg karaktera.

Koncpet koji su svi poznavali menja se, a u tom ciklusu pruža se šansa i za nove industrje.

Da nije moguće držati pod kontrolom tokove novca, jasno je bilo na primeru dve potpuno različite "planete". Jedne tradicionalne, u koju se tržište klelo, i jedne nove, moderne, o kojoj, priznaju mnogi, još ne znaju dovoljno.

Nafta, to crno zlato čija se cena prvo "gađala" i na 100 dolara, krenula je da tone, ostaviviši naftaše u potpunom šoku. Počela je se javlja pretnja da će potopiti svet zbog zaliha koje su se punile.

Brodovi su plovili morima, čak i napušteni. Ogromni tankeri jednostavno nisu imali gde da istovare naftu. Berzanski vukovi su počeli da paniče: "Plivaćemo u nafti". Dok su se sabrali, vrednost se oduzela, i zapravo, postoji čitav niz razloga zbog čega se do desilo.

Negativna cena nafte, tema broj jedan

 

Cene nafte tako su pale na 0 dolara. Prvi put ikada zabeležile su negativne vrednosti pošto je velika ekonomska kriza uzrokovana korona virusom ostavila trgovce očajnim. Cena američke sirove nafte pala je za više od 300 odsto do - 0 dolara po barelu za samo nekoliko sati, što je prisililo proizvođače nafte da plaćaju kupcima jer u skladištima jednostavno nema dovoljno prostora.

To je ujedno i objašnjenje na pitanje šta znači negativna cena nafte. Dakle, postoje investitori koji su spremni da plate da bi bi se oslobodili nafte. Što mnogi analitičari smatraju suludim.

Narednih nedelja, posle reakcija i saradnje na međunarodnom nivou, tržište nafte se stabilizovalo, ali je poslata jasna poruka da profit naftaša postaje upitan, i da je vreme da se pređe na alernativu, zelenu možda. Neizvesnost u pogledu potražnje za crnim zlatom širom sveta vlada i dalje, što će se preliti na sledeću godinu, a i njena cena se klacka ovih dana.

Na naše tržište takođe ima uticaj, što se uvek odrazi na cenu. Doduše sa "kašnjenjem", za nekih dva meseca u onosu na svetsko.

Nafta, gorivo

Foto: Shutterstock

Njegovo visočanstvo, bitkoin

 

S druge strane, jedno novo, moderno tržište doživelo je pravi bum i procvetalo naročito poslednjih meseci 2020. godine. Bitkoin je dominirao u svetu kripto-valuta i povukao sve ostale digitalne novčiće.

Jedno od objašnjenja sa tako veliki skok vrednosti, jeste što su investitori počeli da traže utočište i alternativu zlatu, usled pojačanog apetita ulagača za rizičnijim, alternativnim imovinama. To je podiglo i interesovanje za blokčejnom, koji je postao nezaobilazan u agendi svih industrija.

Prema podacima stručnjaka, ovaj digitalni novčić je čak napredovao 10 puta više nego zlato u prošloj godini, a znamo koliko je plemeniti metal cenjen kada dođu krizna vremena.

Bitkoin je 2020. završio na zavidnom nivou, a isto tako je "zakoračio" i u 2021. Naime, u ovom trenutku popularna kriptovaluta vredi oko 29.200 dolara.

Kameron i Tajler Vinklvos, blizanci koji su postali milijarderi pre nekoliko godina zahvaljujući eksplozivnom rastu bitkoina i drugih kriptovaluta sada se verovatno opet zadovoljno smeškaju. Ali nisu jedini. Takvih ima i u Srbiji. Nisu baš milijarderi, ali su srećni vlasnici novčića ili više njih.

Kako je za Telegraf Biznis ispričao jedan ugledan profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, on poznaje čak četiri svoja studenta koji sigurno zadovoljno trljaju ruke.

Neki ekonomski stručnjaci i analitičari dugi niz godina proučavaju tržište novca i prate svetske ekonomije, a jedan od njih je Maks Kajzer, zagovornik bitkoina i sličnih kriptovaluta. On je u više navrata govorio da je bitkoin tu da "počisti nered" koji pravi tzv. fiat novac (od novčanica do kovanica), mada su mnogi drugi prilično skeptični prema digitalnom novčiću.

Berza, dijagram

Foto: Shutterstock

Predviđa se da će ova alternativna valuta rasti još više, dok dolar slabi. I on je uveren da će bitkoin naslediti zlato (zauzeti njegovo mesto), i da je on "crna rupa novca", koja usisava sve u sebe.

Mi smo ranije pitali Mlađena Merdovića koji je predsednik Bitkoin asocijacije Srbije, ali i jedan od pionira kada je reč o plaćanju kripto-valutama ovde, gde je bitkoin u vreme korone.

- Stabilnost bitkoina na početku pandemije je bila dosta poljuljana upravo zbog špekulantskih poslova, ali njegov oporavak uopšte nije bio neočekivan ljudima koji poznaju bitkoin, čemu on služi i koji se zalažu za popularizaciju ovog digitalnog čuvara vrednosti - navodi Merdović.

Za početak bitno je napomenuti da berzanski indeksi kao i cena zlata, nafte i drugi berzanski parametri vrlo često konvergiraju jedni s drugima ali vrlo malo ili ne uopšte sa bitkoinom i drugim kriptovalutama u mirnodopskim vremenima kad ne postoje pokazatelji nadolazeće ekonomske krize, napominje.

I Vlada Srbije je Zakonom o digitalnoj imovini rešila da uvede red u to tržište, a jedna od dnevnih rasprava u srpskom parlamentu bio je upravo bitkoin.

Da li ste vi više za tradicionalne vrednosti i robu ili biste se oprobali u nekim novim, virtuelnim vodama? Pišite nam u komentarima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stole

    1. januar 2021 | 20:16

    Bitcoin je tokom godine i padao i skakao, ali je pred kraj skoro podivljao. Mislim da je pitanje dana kad će kriptovalute svuda početi da se koriste paralelno sa zvaničnim, kao što je slučaj u Kini. Jer, bitcoinkupovinaprodaja ima sve više pristalica i kod nas.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>