• 0
 ≫ 

Erbas diže glas protiv američkih carina: "Kontraproduktivne su, štete njihovim radnicima"

 ≫ 

Transatlantska pravna bitka traje 16 godina, a carine - za različite proizvode - već utiču na trgovinu u iznosu od 11,5 milijardi dolara

  • 0
avion

Foto: Pixabay

Novouvedene američke carine na delove aviona mogle bi se "obiti o glavu" američkim radnicima, upozorio je evropski vazduhoplovni gigant Erbas (Airbus), pozivajući Brisel da pruži "odgovarajući" odgovor na to.

Napeti trgovinski spor između EU i SAD oko vazduhoplovnih subvencija proizvođačima aviona kao što su Erbas i Boing, ima tendenciju da eskalira u 2021. godini, dok USTR otkriva planove za povećanje carina na francuska i nemačka vina, kao i na "delove vezane za avione".

Podsećamo, SAD su u oktobru 2020. godine uvele carine na uvozni aluminijum za 18 zemalja. Vrednost proizvoda od aluminijumskih limova iznosila je skoro dve milijarde evra, a tada je rečeno i da će Američka komisija za međunarodnu trgovinu konačnu odluku o carinama doneti u februaru ove godine.

Ipak, još uvek nije skroz jasno kada će biti uvedene nove tarife, dok stopa nameta takođe nije otkrivena. Proširenje carina USTR-a na komponente za avione, koje su američki radnici proizveli u SAD, "kontraproduktivno je u svakom pogledu", rekao je portparol kompanije za Rojters.

Iz Erbasa dodaju kako su uvereni da će Evropa "odgovoriti na adekvatan način, zarad odbrane svojih, i interesa svih evropskih kompanija i sektora, uključujući Erbas". Kažu da su ove carine neopravdane.

Slična upozorenja ranije je izrekla i Američka alijansa za trgovinu vinom, čiji je predsednik nova povećanja carina proglasio "udarcem za američke kompanije", koji može uništiti radna mesta u uslužnom sektoru.

Vašington je najnoviji potez opravdao "nečasnim obračunom carina na američku robu", koji je odobrila Svetska trgovinska organizacija (WTO) početkom 2020. Globalni trgovinski arbitar presudio je da SAD nisu poštovale međunarodna pravila prilikom pružanja subvencija kompaniji Boing, omogućavajući tako EU da u novembru prošle godine tarifira američki uvoz vredan 4 milijarde dolara.

Transatlantska pravna bitka traje 16 godina, a carine - za različite proizvode - već utiču na trgovinu u iznosu od 11,5 milijardi dolara. Još uvek se čeka na postizanje kompromisa, a Evropska komisija se nada da će to biti moguće sa novom američkom administracijom.

Video: Otvoren gasovod Balkanski tok u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>