• 4
 ≫ 

Šta se krije iza poskupljenja goriva u Nemačkoj? Rast troškova zbog CO2 "trpe" potrošači

 ≫ 

Sertifikat dozvoljava naftnoj industriji emisiju od jedne tone CO2, a povećanje tih troškova koncerni prebacuju na potrošače

  • 4
Cene goriva bi trebalo da ostanu stabilne

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Nemačka je jedna od zemalja koja se zalaže za brži prelazak nacije na e-vozila ili hibride, odnosno cilj je da na ulicama ne bude, ili bude što manje, benzinaca i dizelaša u narednim godinama.

Tako je od nove, 2021. godine, benzin na nemačkim pumpama poskupeo, za oko 20 centi po jednom litru. Nije isključeno da će se povećanja cena nastaviti, u nastojanju Vlade Nemačke da više brine o okolini.

U Minhenu je litar Super E10 goriva 31. decembra 2020. koštao 1,19 evra, a juče - 1. januara 2021. - cena je iznosila 1,39 evra po litru. Slično je i sa dizelom: cena je sa 1,09 skočila 1,26 evra.

Nove mere vlade te zemlje predviđaju vraćanje poreza na dodatnu vrednost za gorivo, na stari nivo od 19 odsto, što je jedan od razloga za poskupljenje. Takođe, drugi razlog je tzv. CO2 pravilnik o ceni goriva.

U kojoj meri će se povećanje cene naftnih proizvoda pumpe preneti na mušterije - zavisi od tržišne utakmice. U regionima sa manjim brojem pumpi ili na auto-putevima, na klijente se prebacuje najviši iznos, i tako je došlo do poskupljenja od 20 odsto.

Peter Altajmer, nemački ministar privrede, kaže da je ovo samo početak, jer se dalje iz godine u godinu planira rast cene sertifikata za tonu CO2. Za 2021. predviđena je cena od 25 evra, za 2022. od 30 evra, a za godine koje slede - 35, 45 i 55 evra.

Sertifikat dozvoljava naftnoj industriji emisiju od jedne tone CO2, a povećanje tih troškova koncerni prebacuju na potrošače.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    2. januar 2021 | 08:23

    Plaćaju svi troškove zagađenja planete, a šta je sa nekoliko najrazvijenijih zemalja koji su imali razvijenu prljavu industriju i celi prošli vek zagađivali planetu ...npr.u Londonu je toliki smog u prošlom veku da bukvalno nisi video dalje od 10metara... pa vlasnici tih fabrika uz zagađivanje planete,korišćenje jeftine rad.snage enormno se obogatili,postali milijarderi i sada ti iskorišćeni radnici moraju izdvajati za planetu isto kao ti milijarderi kroz takse...

  • moki

    2. januar 2021 | 09:36

    Isto ko kod nas.. Samo sto su nama plate vece..

  • Soki

    2. januar 2021 | 08:57

    Prepisaćemo i mi, ništa ne brinite.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>