• 0

Ove industrije su u Srpskoj najteže podnele krizu, ipak, ima i pozitivnih primera

Umetnost, zabava i rekreacija su najgore prošle, ali je poljoprivreda zabeležila dobre rezultate

  • 0
Banja Luka, banjaluka panorama centar grada

Banjaluka / Foto: Shutterstock

Bruto domaći proizvod Republike Srpske, u trećem tromesečju 2020. u odnosu na isti period pretprošle godine, realno je pao za 3,4 odsto i iznosio je nešto više od 2,65 milijardi KM (1,3 mlrd evra).

Ovo su podaci Zavoda za statistiku RS, piše Srpska Info, koji pokazuju da je pad u trećem kvartalu (od jula do kraja septembra 2020) znatno manji nego što je bio u drugom kvartalu, kada je pao čak 6,9 odsto.

Najveći pad u 3. kvartalu bio je osetan u oblasti umetnosti, zabave i rekreacije (18,3 odsto), što je i očekivano, zbog strogo ograničenog broja ljudi koji mogu da se okupe na jednom mestu. Osim toga, prerađivačka industrija ima pad od 10,5 procenata, a trgovina 4,1 odsto.

Ipak, nije sve tako crno, ima i pozitivnih pokazatelja, a to je da je poljoprivreda Republike Srpske imala rast od 5,3 odsto. Ministarka finansija Republike Srpske, Zora Vidović, kaže da je za 2021. projektovan rast BDP-a od 2,6 odsto.

"Očekujemo da se smanji nivo negativnih posledica pandemije, naročito u drugom polugodištu ove godine - rekla je.

Video: Prodata Komercijalna banka: Državna kasa teža za 400 miliona evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>