• 0

Mali: Sporazum sa DFC biće potpisan do kraja januara, stiže pomoć za ugrožene firme

"To je pristup novim fondovima i novom novcu koji mnogo znači za mala i srednja preduzeća, istakao je ministar finansija

  • 0
TURIZAM UGOSTITELJSTVO MINIMALAC

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Sporazum za finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji, u vrednosti od oko 1,1 milijardu dolara, biće potpisan do kraja januara sa američkom Međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC) - kaže ministar finansija Siniša Mali.

Ističe da je imao sastanak sa direktorom DFC kancelarije u Beogradu, Džonom Jovanovićem, sa kojim je potvrdio plan o potpisivanju sporazuma.

- Jedan deo sporazuma se odnosi na direktne kredite i pomoć koju će DFC davati malim i srednjim preduzećima u našoj zemlji, a drugi deo pomoći će ići preko komercijalnih banaka - dodao je, i istakao kako očekuje da će oni "završiti te pregovore tokom prvog kvartala i da će u drugom kvartalu sporazum da zaživi".

Potpisivanjem i realizacijom tog sporazuma, naglašava ministar finansija, pokazuje se da DFC ima poverenje u našu zemlju, a pored toga, "to je konkretan rezultat sporazuma u Vašingtonu". Kaže i da je sporazum veliki podstrek za dalji razvoj naše ekonomije.

- To je pristup novim fondovima i novom novcu koji mnogo znači za mala i srednja preduzeća - rekao je Mali.

Ističe i da se garantna šema DFC, na neki način, naslanja na garantnu šemu od dve milijarde evra koju je tokom 2020. godine država plasirala privredi, kao deo paketa pomoći.

- Mi smo tu plasirali već oko milijardu i po evra novca i produžili smo važenje garantne šeme u parlamentu za još šest meseci, i to su veoma povoljni krediti za koje garantuje država. Banke su time ohrabrene da daju kredite po niskim kamatnim stopama - dodao je.

Siniša Mali je ponovo potvrdio da je Srbija od dela novca koji je NLB uplatio u budžet za kupovinu Komercijalne banke - prevremeno vratila stari azerbejdžanski dug, o čemu smo nedavno i pisali.

Video: Prodata Komercijalna banka: Državna kasa teža za 400 miliona evra

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>