• 0

Kako su se ulagačima avio-kompanije "obile o glavu"? Gubici iz 2020. kao lekcija za dalje

Američke i svetske avio-kompanije bore se sa krizom, koju je izazvao kovid-19, već skoro punih 10 meseci. Ima li svetla na kraju tunela?

  • 0
Avion

Foto: Pixabay.com

Neto gubici američkih avio-kompanija verovatno će biti veći od 35 milijardi dolara, za 2020. godinu, što predstavlja više od 40 posto gubitaka globalnih prevoznika.

Pandemija virusa korona je rezultirala najgorom godinom u istoriji vazduhoplovstva. Veličinu "finansijske rupe", koju su iskusile američke avio-kompanije, izračunali su analitičari data kompanije FactSet, a preneo je CNBC.

U odvojenom decembarskom izveštaju, FactSet je rekao da su avio-kompanije najviše doprinele padu industrijskog sektora u četvrtom tromesečju u odnosu na 2019, zabeleživši 343 posto, odnosno 66 posto manje u zaradama i prihodima.

Uprkos određenim poboljšanjima u putničkom saobraćaju, u poređenju sa zastojem zabeleženim na proleće, poslednja tri meseca u godini još uvek su bila daleko od "normalnih" i verovatno neće doneti profit zabrinutoj američkoj industriji.

Prema američkom Ministarstvu saobraćaja, prevoznici su 2020. godine imali tri uzastopna kvartalna gubitka, nakon više od šest godina kvartalne neto dobiti, nakon oporezivanja. Samo u trećem kvartalu gubici su dostigli 11,8 milijardi dolara, tj. 800 miliona više nego u prethodna tri meseca.

Podsećamo, čuveni investitor Voren Bafet godinama unazad kupuje akcije avio-kompanija, i onda kada ih drugi masovno prodaju. Međutim, u 2020. je promenio mišljenje. I nije jedini.

Kako je govorio, voli da kupuje kompanije ili udeo u njima, ako one imaju robustan model poslovanja i konkurenstku prednost. Upravo takve su bile kompanije Ryanair i International Airlines Group (IAG), ali pre izbijanja pandemije.

Video: Prodata Komercijalna banka: Državna kasa teža za 400 miliona evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>