• 0
 ≫ 

Metali vole krizna vremena, a srebro ovaj put preti da nadjača zlato

 ≫ 

Osim njih, svojih "5 minuta" u 2020. doživeli su platina, bakar, paladijum... Taj trend bi trebalo da se nastavi

  • 0
srebro, prsten Foto: Unsplash

Iako je godina pandemije donela najveći dobitak, u poslednjih 10 godina, kako za zlato, tako i za srebro, ovaj potonji je uspeo da nadmaši "žute poluge" u 2020.

"Sigurnom utočištu ulagača" prijala je godina obeležena pandemijskom neizvesnošću, slomom američkog dolara i niskim kamatnim stopama. Nakon objavljivanja manjeg dobitka na završnoj sesiji godine, zlato je zabeležilo rast od oko šest procenata za decembar.

Tokom cele 2020. cena mu je porasla za skoro 25 procenata, što predstavlja najveći "godišnji povratak" od 2010. godine. Ipak, izgleda da su performanse zlatnih poluga manje impresivne u poređenju sa srebrom, koje je takođe nastavilo svoj blistavi niz u 2021.

Uprkos malim gubicima u četvrtak, "beli metal" je porastao za skoro 50 procenata na godišnjem nivou - to je najveći godišnji napredak u poslednjoj deceniji. Slični dobici zabeleženi su kod paladijuma 2019. godine, koji je tada postao lider među metalima.

I drugi metali su uživali progres: bakar je porastao za 26 procenata na godišnjem nivou, paladijum je skočio preko 20 procenata, a platina se popela za oko deset procenata.

To nije bila prva godina da su oba metala dokazala svoju investicijsku atraktivnost. U 2019. godini zlato i srebro takođe su uživali najjače performanse, porasli su za 18, odnosno 15 procenata.

Neki analitičari kažu da bi cene zlatnih poluga mogle porasti iznad 2.300 američkih dolara za uncu, a godina 2020. je zatvorena sa vrednošću od 1.900 dolara.

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>