• 4

U ovom gradu skočila prodaja minijaturnih stanova: Veliki su kao dva parking mesta, a preskupi

Hongkong je jedan od najgušće naseljenih gradova

  • 4
Hongkong, Kina

Foto: Pixabay / Hongkong, Kina

U delu sveta koji ima najskuplje nekretnine na svetu, jedan u osam prodatih stanova je "nano stan", termin odomaćen u Hongkongu za ekstremno male stanove.

Rekordnih 13 odsto prodatih stanova su manji od 24 kvadratna metra, ili, slikovito prikazano, manji od dva parking mesta. Koliki je ovo skok prodaje najbolje pokazuju podaci od pre deset godina, kada je udeo ovakvih stanova iznosio samo 0,2 odsto ukupne prodaje.

Visoke cene nekretnina u Hongkongu mladima su praktično onemogućile da se skuće. Zato su se arhitekte poslednjih godina okrenule ka stvaranju znatno manjih domova koje bi kupci mogli sebi da priušte. Iako čak i ovako mali stanovi mogu da koštaju oko 600.000 dolara, u njih jedva staje i najosnovnije.

Među 8.550 nano stanova koje je proučavala jedna istraživačka kuća, 85 odsto nije imalo odvojenu spavaću sobu, a 70 odsto nije imalo prozor u kupatilu, dok su skoro sve imale otvorenu kuhinju.

Skučen prostor za život dugo je problem u Hongkongu. Oni koji slabo zarađuju žive u takozvanim „sanduk“ stanovima koji u suštini poseduju samo prostor za krevet. Sa druge strane, oni koji ne mogu da plate visoke kirije u stambenim četvrtima, ali vole veći prostor, žive u industrijskim zgradama ili u kontejnerima.

Hongkong, Kina

Foto: Pixabay

Iako je ekonomija grada bila pod pritiskom tokom pandemije, sa nezapolsenošću koja je ozbiljno skočila, cene stanova pale su samo za 1 odsto.

Hongkong je sa oko 6.700 stanovnika po kvadratnom kilometru jedan od najgušće naseljenih gradova na svetu, a S&P Global Ratings navodi u izveštaju da ograničena ponuda stambenog prostora, ipak, može sprečiti drastičan pad cena stanova usled pandemije.

Na cene nekretnina mogla bi uticati i stopa nezaposlenosti u Hongkongu, pošto je dostigla nivo od 6,4 odsto, što je najviše u poslednjih 16 godina, ocenjuju ekonomisti. Oko 257.800 ljudi bilo je bez posla od avgusta do oktobra, podaci su hongkonškog Zavoda za popise i statistiku.

Video: Golub od milion evra: Evo kako zaboravljeni hobi i u Srbiji može da donese mnogo para

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fico

    4. januar 2021 | 09:43

    Moderni betonski kave#@. Nazalost vecina covecanstva hrli u propast.

  • Viki

    4. januar 2021 | 09:38

    U takvim uslovima covek tesko da moze da osnuje porodicu.

  • Đorđe

    4. januar 2021 | 13:14

    Dok ne bukne neki novi virus, kao ptice u kavezu!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>