Račun sa Zlatibora gde pivo košta 650 RSD razbesneo narod: Da li imaju pravo na "bezobrazluk cene"?

Post je postao viralan, a sugrađani masovno šalju svoje verzije bezobrazno skupih računa

Zlatibor, fiskalni račun

Foto-montaža: Shutterstock

Otkako je juče jedan sugrađanin podelio na društvenim mrežama iznos računa koji je platio na Zlatiboru, rasprava se ne smiruje.

Post je postao viralan, a drugi negoduju zbog, kako se navode, "bezobraznih" cena.  Kako se može videti na postu, koka-kola i biter lemon koštaju 480 dinara (svaki), dok je pivo čak 650.

Za tri pića ovi gosti su dali čak 1.610 dinara.

Dok su jedni iznenađeni ovakvim cenama, ima i onih koji negoduju što je Zlatibor krcat usred epidemije korona virusa. Drugi pak, porede to sa cenama na drugim planinama, pa ističu da na Kopaoniku "ništa nije bolja situacija". Ima, istina, i onih koji svojim primerima, odnosno primerima računa "dokazuju" da njihov ceh nije prevelik.

Kako kaže naš sagovornik pri resornom ministarstvu, vlasnik na to ima pravo. Preciznije, može da odredi cenu i 1.000 dinara za kriglu piva, ukoliko za to postoji interes, odnosno isplativost i potražnja. 

- Prema Zakonu imaju pravo da formiraju cenu prema sopstvenom nahođenju - navodi nam.

To nije nepoznanica jer kafedžije alkoholne napitke, sokove i vodu prodaju od pet do deset puta odnosno 500 do 1.000 odsto većoj ceni od nabavne, i tako sebi prave profit. Država se uglavnom ne meša da ne bi narušila slobodu tržišta i slobodno formiranje cena. Ali ukoliko bi bila reč o osnovnim namirnicama na primer, ili ako bi skok cena bio drastičan može iste da ograniči pod određenim uslovima.

Svaki potrošač, s druge strane, ima pravo izbora, može da uđe u kafić, pogleda cenovnik i sam odluči da li mu je prihvatljivo tu da sedne i popije piće. Cene mogu tako da se drastično razlikuju od kafića do kafića, a činjenica je da ih pomeraju sezonski.

- Srbija je slobodno tržište za formiranje cena, tako da ugostitelji nisu limitirani, i imaju slobodu da sami regulišu cene - navodi nam pravni savetnik za prava potrošača Marko Dragić.

Da li biste platili ovako visok račun? Pišite nam u komentarima.

Video: Tiodorović upozorava hotelijere na Kopaoniku i Zlatiboru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Miroslav Jankov

  Prvi put sam sa porodicom na Zlatiboru. Cenimo novac i ne pada nam napamet da ga suludo bacamo pohlepnim vlasnicima lokala i radnji. Draž planine uništava ljudski bes koji dolazi od viška novca i ambicija krivih shvatanja. Mir,tišina i pogled planine,se kriju malo dalje od centra,dok centar je opšti cirkus, javašluk svestrani. Ljudi skloni porodici ovde nemaju puno šta da traže, ali nije loše videti, i nadograditi iskustvo sa putovanja.

  1
  0

  Podelite komentar

 • Miloš

  Imaju prava jel tu dolaze i ovi iz evrope i tako dalje pa mola biti višla cena neće valjada da bude pivo sto svadeset dinara

  0
  1

  Podelite komentar

 • Marjan

  Imaju prava sto idede u najskuplje idete u malo jeftinije ili pite kolu

  0
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke