• 1

Makedonska građevinska firma seli se u Srbiju: "Tamo nam nije dobro"

Moratorijum jedan od razloga za selidbu

  • 1
U ovim sektorima su naši ljudi u Nemačkoj najzastupljeniji

Foto: Shutterstock

Makedonska građevinska kompanija Adora inženjering seli posao iz matične zemlje u Srbiju i Grčku zbog, kako kaže generalni direktor Vanča Čifliganec, nepovoljne poslovne klime u Severnoj Makedoniji.

- Dok se u Makedoniji ne stvori povoljna poslovna klima u građevinarstvu, Adora inženjering će poslovati van granica zemlje - rekao je Čifliganec u intervjuu za portal Faktor, dodajući da je jedan od razloga preseljenja i nemogućnost gradnje u skopskoj opštini Centar u kojoj je postojao moratorijum na izgradnju novih objekata.

Prema njegovim rečima, makro razvoj Severne Makedonije nije moguć bez mikro ili lokalnog razvoja opština.

- Za makedonsku ekonomiju ne postoji ništa važnije od toga da privrednici rade, jer se tako pune budžeti i opština i države - ističe Čifliganec, koji se nada da će opština Centar "pokazati zrelost" i da će sve institucije, uključujući i opštinske vlasti, poštovati sudske odluke budući da je Ustavni sud nedavno ukinuo moratorijum.

Adora već ima kompaniju u Srbiji (Adora Living Solutions) koja trenutno gradi na Zlatiboru stambeno-poslovni kompleks od 7.000 kvadratnih metara. U okviru kompleksa će biti 100 potpuno opremljenih stanova, bazen, spa i velnes centar, restoran, teretana, dvorište i ostali savremeni sadržaji za planinski odmor.

Čifliganec kaže da će čitav kompleks poslovati u fomi hotela, kojim će upravljati nova kompanija Adora Hospitaliti Grupa, prenosi portal Faktor.

On je takođe otkrio da kompanija radi na dva projekta u Grčkoj, od kojih je jedan na Halkidikiju. Tu su već izgrađene vile sa apartmanima na prodaju, a ove godine pokreće i projekat na ostrvu Tasos gde će graditi dve stambene zgrade, pri čemu će deo stambeni jedinica biti namenjen izdavanju, a deo će biti na prodaju.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • паун 54

    4. januar 2021 | 17:59

    КАО ДА У СРБИЈИ НЕМА ГРАЂЕВИНСКИХ ФИРМИ ???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>