• 3

Švajcarci nam poklanjaju hiljade franaka, a opštine se ne odazivaju: Koje projekti građani žele?

U Užicu je više od 800 građana predložilo ukupno 31 projekat uređenja javnih površina, u Trsteniku sedam

  • 3
Švajcarska sufinansira 21 opštinu u Srbiji

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Užice i Trstenik su prve dve opštine u Srbiji kojima je Vlada Švajcarske, kroz program „Reforma poreza na imovinu“, uplatila novac za projekte koje su predložili njihovi građani. Užicu je uplaćeno dva miliona i 820 hiljada dinara, a uskoro će dobiti još milion ipo dinara, dok je Trsteniku uplaćeno 600 hiljada dinara.

- Mi smo pozvali svih 44 opštine iz cele Srbije sa kojima radimo da se prijave, i pitaju svoje građane šta misle da je napotrebnije u mestima gde žive. Od ukupne vrednosti svih projekata naš program bespovratno finansira 30 procenata, dok u nekim opštinama i znatno više. Na žalost, nisu se sve opštine odazvale, ali nadam se da uskoro hoće - kaže dr. Branislav Milić, stručnjak na švajcarskom programu „Reforma poreza na imovinu“.

U Užicu je više od 800 građana predložilo ukupno 31 projekat uređenja javnih površina. Neki od predloga su uređenje javnih površina za najmlađe, rekonstrukciju i uređenje sportskih terena, postavljanje sadržaja za rekreaciju i sport, staza za šetanje, izletišta, mesta za odmor, postavljanje pešačko-zaštitnih ograda, kako u seoskim tako i u gradskoj sredini. U Trsteniku je 150 građana ukupno predložilo sedam projekata, od toga četiri su iz seoskih mesnih zajednica a tri iz gradskih. Neki od projekata koje su tražili su uređenje javnih površina za decu,  uređenje prostora za okupljanje građana u parku, uređenje trotoara i platoa ispred doma „Stari Trstenik“, kao i uređenje pešačke staze.

- Tokom ovog meseca očekujeo da još neke opštine završe sve potrebne procedure kako bi i njima uplatili novac, i počeli da grade. Ukupno smo izdvojili 16,5 miliona dinara. Naš prvobitno dogovor sa opštinama je bio da se sve završi u prvom kvartalu ove godine, ali zbog aktuelne epidemiološke situacije moguća su i manja odlaganja - kaže dr. Branislav Milić, stručnjak na programu švajcarske vlade „Reforma poreza na imovinu“.

Program "Reforma poreza na imovinu“ je u protekle dve godine radio zajedno sa 44 opštine po celoj Srbiji na proširenju obuhvata poreza na imovinu. Na terenu je radilo 325 popisivača, koji su popisali nešto više od 100.000 novih nepokretnosti. Pet najboljih opština podelilo je nagradni fond od milion franak, poklon vlade Švajcarske, o čemu je Telegraf Biznis već pisao.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hh

    4. januar 2021 | 15:44

    To nipošto. Oni samo sebe tu vide.

  • Felix

    4. januar 2021 | 18:01

    A šta će nam porez na imovinu...Uvesti kategorizaciju po primanjima,broju članova domaćinstva i kvadraturi,ako mora.....Sijaset geadova po BiH to nema i šta im fali

  • Sibin

    4. januar 2021 | 17:57

    Pa nemogu tu nista opstinari da ukradu i zato ih to ne zanima, prosto

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>