• 2

Easy come, easy go: Zašto bi trebalo svi da budemo oprezni zbog novog zlata koje trese svet?

Ponašanje bitkoina moglo da bi da bude pozitivan signal za tržišta ove godine

  • 2
bitkoin

Foto: Unsplash

Vodeća svetska digitalna imovina, bitkoin, iznenada je izgubila čak 15 procenata svoje vrednosti, pala je na skoro 28.000 dolara danas u jednom trenutku, dok alternativne kriptovalute rastu, sustižući lidera. Ovo bi se moglo najkraće opisati sa "easy come, easy go".

Ipak, to što je toliko porastao, pojedini analitičari ocenjuju kao znak onoga što bi moglo da se dogodi 2021. godine na svetskim tržištima.

Pre samo nekoliko nedelja, Volstrit je sa strahopoštovanjem posmatrao kako se kripto valuta probija kroz granicu od 20.000 dolara. Ovog vikenda po prvi put je skočio iznad 30.000 američkih dolara. Kriptovaluta je notorno nestabilna i ostaje zabrinutost da bi pad mogao biti na pomolu.  Što se evo, vidimo, i dešava polako.

Ali, posle zatvaranja 2020. godine sa dobicima većim od 300%, sve veći broj trgovaca, onih koji traže prinos u svetu sa niskim kamatnim stopama, daju bitkoinu prednost.

Ovaj lov na povratak i neobuzdani optimizam u pogledu budućnosti ne pokreće samo uspon bitkoina.

Poplava podrške centralnih banaka i vlada dala je investitorima samopouzdanje da gledaju prema ekonomskom procvatu koji se očekuje nakon recesije Covid-19. Prema Dojče banci, 28 od 38 nenovčanih sredstava koja je pratila ostvarilo je pozitivne prinose u proteklih 12 meseci.

Investitori unose tu istu energiju u 2021. godinu, uprkos alarmantnim izgledima virusa i širenju novog soja. Zbog toga, očekuje se da će veliki trendovi koji su definisali kraj 2020. godine, kada su zalihe dostigle rekordno visoke vrednosti, ostati na snazi.

Raspoloženje je jasno kada se trgovci vraćaju na posao posle praznika, akcije u Aziji i Evropi rastu, a američke fjučerske akcije dobijaju na snazi. Povećane su i cene zlata, srebra, nafte i evra.

Glavni izuzetak i dalje predstavlja američki dolar koji je i dalje pod pritiskom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • triwun

    4. januar 2021 | 19:23

    Još u školi smo učili da perpetumobile ne postoji ,da od ničega ne možeš da dobiješ nešto ! U kockarnici jedan dobije ali zato njih 100 izgubi , jedino ne gubi vlasnik kockarnice . Tako je i ovde neko će profitirati ali će ogromna većina izgubiti ! Onaj koji je osmislio ovu novu piramidalnu banku će napuniti džepove .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>