• 0

Reklama u kojoj muškarac jede sendvič od šišmiša pod istragom, a ni Kina nije srećna

Čini se da će ova reklama dodatno da produbi ove tenzije

  • 0
Reklama, Australija

Foto: Youtube.com/BFC

Napetost između Kine i Australije dostigla je neočekivani nivo, nakon što je u Australiji objavljena reklama na kojoj muškarac sedi na lokalnoj plaži jede sendvič sa šišišem. Zbog velikog broja žalbi, ova reklama je trenutno pod istragom.

Reklamu je napravila kompanija koja se bavi proizvodnjom opreme za aktivnosti napolju, poput pecanja, kampovanja i vožnje čamcima. Zamišljena je kao šala u kojoj se glavni junak reklame "šali" kako je pandemija nastala kada je neko pojeo šišmiša.

Reklama se osvrće na prva pisanja o korona virusu, kada se nakon pojave virusa u Vuhanu spekulisalo da je potekao sa pijace iz mesa šišmiša.

- Dobili smo veliki broj pritužbi na ovu reklamu i sada smo u procesu procene da li su te žalbe utemeljene - rekli su u Agenciji koja se bavi standardima u reklamiranju.

Glasnogovornik kompanije koja je napravila reklamu kaže da je ovo jedna lagana reklamna kampanja koja kreće od toga što će veliki broj Australijanaca ostati kod kuće tokom ovog leta, pa ih ohrabruju da istraže šta se sve nalazi "u njihovom dvorištu."

- Naravno da razumemo ozbiljnost pandemije i širenja Kovida 19, ali je jasno iz reklame da i ona odiše tim duhom - objašnjavaju.

Kina Kineska zastava Australija australijska zastava

Foto: Pixabay

Ovoj kompaniji nije prvi put da se nalazi pod istragom zbog reklama, jer je pod lupom bila i 2016. i 218. gdoine.

Zanimljivo je da reklama dolazi u trenutku kada su tenzije između Australije i Kine ogromne, a njihovi odnosi gori nego ikada.

Čini se da će ova reklama dodatno da produbi ove tenzije. U toku je eskalacija višemesečnih, pa može se reći i višegodišnjih tenzija između vlada u Kanberi i Pekingu. Australija, koja ideološki i bezbednosno nastoji da glasno podrži SAD, rizikuje ogromnu ekonomsku štetu sukobljavajući se sa svojim ubedljivo najvećim trgovinskim partnerom - Kinom.

U aprilu diplomatske krugove u Azijsko-pacifičkom regionu iznenadio je glasni zahtev australijskog premijera Skota Morisa da se sprovede međunarodna istraga o tome odakle je potekao novi, smrtonosni koronavirus, što je praktično, bilo sugestija da su kineske vlasti na neki način odgovorne za svetsku pandemiju i da nisu iznele svu istinu o tom patogenu.

Naravno, kineska država nije sedela skrštenih ruku. Odmah nakon poziva australijskog premijera na istragu o poreklu novog koronavirusa Kina je uvela visoke tarife na uvoz ječma, i govedine iz Australije. Toj listi u novembru su pridodati i vino, šećer, drvna građa i drugo.

Video: Ona je kraljica slepih miševa

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>