• 0

Akcije, bitkoini, štednja, nešto za dušu: Ovako će da potroše 600 dolara pomoći

Ono koji su u krizi, platiće račune i kirije

  • 0
novac, dolari

Foto: Unsplash

Nakon što je SAD odobrila poslednji paket pomoći od 900 milijardi dolara svakome od zaposlenih Amerikanaca namenjena je uplata od 600 dolara. Evo kako će da ih potroše. 

Ova pomoć trebalo bi da pomogne onima koji su pogođeni pandemijom korona virusa, jer mnogi koji su ostali bez posla nemaju novca da pokriju osnovne troškove kao što su režije, kirija i rate kredita. 

Za one koji su uspeli da zadrže poslove, ovaj novac je prilika da ojačaju štednju ili da ga potroše na nešto što im nije neophodno.

Pojedini će novac uložiti na svoj Robinhud nalog za trgovanje na berzi. Iako svesni da od 600 dolara neće za godinu dana zaraditi 10.000, računaju da će za 40 godina ipak da se nagomila značajna svota.

Ima i onih koji 600 dolara planiraju da ulože u akcije sigurnih kompanija „koje nigde ne idu“, poput Epla, Fejsbuka i sličnih, a i onih koji su spremni da za ovaj novac uzmu bitkoina koliko mogu da dobiju u nadi da će njegova vrednost nastaviti da skače. 

Podaci dobijeni anketom pokazuju da su prethodnu, duplo veću pomoć od 1.200 dolara, Amerikanci većinom iskoristili da pokriju osnovne troškove. Tako je većina novac dala na hranu, kiriju, kredite ili na račune.

Dolar dolari novac pare devize finansije

Foto: Tanjug/AP

Polovina ispitanika rekla je da je prethodno dobijeni novac potrošila na stvari za kuću,kao i na na proizvode za personalnu negu, a 20 odsto novac je dalo na odeću.

Kako je novih 600 dolara novac koji nisu očekivali i koji nisu zaradili, mnogi kažu da će pokušati da ga uštede i da neće da ga troše. Iako 600 dolara ne deluje mnogo, za mnoge je to više nego što će ikada imati „viška“ novca.

Za mnoge je ovih 600 dolara premalo novca da bi nešto važno rešili, pa će ih potrošiti na sebe, kupiće sebi nešto lepo, da se malo oraspolože nakon godine koju je obeležila pandemija. Tako mlađe generacije planiraju da kupe najnoviju konzolu za igranje video igara, Sony Playstation 5.

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>