• 4

Srbija top investiciona destinacija za Slovence: U šta ulažu?

Slovenci su do sada u Srbiju investirali blizu milijardu evra

  • 4
Slovenija, Srbija, investicije Foto:Shutterstock

Srbija je među top 3 investicione destinacije za slovenački kapital pokazuju podaci Narodne banke Slovenije. Skoro 15% od ukupnih direktnih ulaganja slovenačkih firmi u inostranstvu, dolazi u našu zemlju i to najviše u proizvodnju.

U Srbiji je registrovano oko 1.200 kompanija, koje su u većinskom vlasništvu slovenačkog kapitala, a ukupna vrednost slovenačkih investicija zajedno sa NLB-ovim ulaganjem u Komercijalnu banku dostiže 1,6 milijardi evra. Među glavnim ulaganjima iz Slovenije, pored NLB banke, tu je investicija Pošte Slovenije u preuzimanju logističke kompanije Intereuropa i investiciju pekara Don don, koja u Srbiji posluje od 2008. Po broju investicionih projekata Slovenija je četvrta iza Nemačke, Italije i Austrije.

Slovenačke kompanije u Srbiji zapošlјavaju oko 25.000 lјudi, te kompanije su među vodećim srpskim izvoznicima i uspešno su promovisale Srbiju kao povolјno prijatelјsko okruženje.

Uprkos velikim izazovima sa kojima se ceo svet suočava zbog pandemije covid 19 tradicionalno dobra ekonomska saradnja između Srbije i Slovenije uspela je da se odbrani i sačuva na proseku od pre-korone što je oko 1,5 milijardi EUR spoljno-trgovinske razmene godišnje.

Ocenjuje se da nedavno uspešno završeno ulaganje NLB banke svakako ce poslati ne samo jak signal o Srbiji kao stabilnoj investicionoj destinaciji već će biti i vetar u leđa ukupnoj ekonomskoj saradnji u regionu.

Uprkos covidu 19 SRB-SLO spoljno-trgovinska razmena je u prvih 6 meseci 2020. na sličnom nivou kao prošle godine, što je uspeh, i iznosi vise od 700 miliona evra. Postoji veliki interes ne samo velikih kompanija iz Srbije već i malih i srednjih firmi za tržište Slovenije ili kao poslovne baze za osvajanje EU tržištatrzista.

U Sloveniji je registrovano više od 2.000 kompanija u većinskom vlasništvu pravnih ili fizičkih lica iz Srbije. Prošle godine je sa Slovenijom trgovalo više od 4 400 srpskih kompanija, a povećava se i broj manjih kompanija iz Srbije koje svoju priliku traže na slovenačkom tržištu.

Nikola Papak Nikola Papak/Foto: Privatna arhiva

Predstavnik PKS u Sloveniji ističe da je ukupna vrednost srpskih investicija u Sloveniji dostigla pola milijarde evra.

- Investicije MK grupe u turizam i bankarstvo su pozitivan primer, kao i trgovca sportske opreme Sport Vision, koji je u Sloveniji kupio Tomas Sport i već otvorio 12 prodavnica u Sloveniji pod novim brendom. Delta Holding je u Ljubljani investirala u hotel Intercontinental. Nektar grupa nastavlja sa uspešnim poslovanjem Fruktala.

Posebno važan kanal za prodor srpske robe na ovo tržište je Mercator koji posebno daje podrsku manjim srpskim proizvođačina kroz brend “Ukusi moga kraja” koji se sada mogu kupiti i u slovenačkim radnjama. Zlatiborac je takođe nedavno napravio prodor na ovo tržište.

Video: Prodata Komercijalna banka: Državna kasa teža za 400 miliona evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrej

    5. januar 2021 | 16:15

    Kada su slovenci u pitanju, za njih smo ovce bili, ovce za šišanje ćemo ostati.

  • nikolas

    5. januar 2021 | 18:36

    KUPILI OD NAS KOMERCIINALNU BANKU JER SU OD NAS PAMETNIJI I SKIDAJU KAJMAK IZNOSECI VALUTU GASTARBAJTERA SRBA KOJI RADE PO SVETU !!! BRAVO SLOVENCI !!! SRBIMA JE VAZNO DA SLUSAJU MMF!!!!

  • Zeljko

    5. januar 2021 | 16:29

    Kako gde ulazu? u Beogradu na vodi, u Jovanjicu, u Zlatibor, cak ubedjuju i moju tetku iz Kanade da ulaze..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>